Това негово свойство е помогнала да измести " Делта" като

...
Това негово свойство е помогнала да измести " Делта" като
Коментари Харесай

Омикрон стои по-дълго върху пластмаса и кожа

Това негово свойство е помогнала да измести " Делта " като преобладаващ

Вариантът Омикрон може да оцелее по-дълго върху пластмасови повърхности и човешка кожа, в сравнение с по-ранните версии на ковид, откриха японски откриватели при лабораторни проби, предава БГНЕС.

Според тях високата му "стабилност в околната среда " - способността му да остава инфектиран, може да е помогнала на Омикрон да измести Делта като преобладаващ вид и да се популяризира бързо. Върху пластмасови повърхности междинното време на оцеляване на истинския вариант и разновидностите Алфа, Бета, Гама и Делта е надлежно 56 часа, 191,3 часа, 156,6 часа, 59,3 часа и 114,0 часа. В съпоставяне със 193,5 часа за варианта Омикрон, оповестяват откривателите в bioRxiv. Върху кожни проби от трупове междинното време за оцеляване на вируса е 8,6 часа за истинската версия, 19,6 часа за Алфа, 19,1 часа за Бета, 11,0 часа за Гама, 16,8 часа за Делта и 21,1 часа за Омикрон.

Върху кожата всички разновидности са изцяло инактивирани при 15-секундно излагане на дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. "Ето за какво ", заключават откривателите, "е мощно целесъобразно в актуалните практики за надзор на инфекциите (хигиена на ръцете) да се употребяват дезинфектанти,... както е препоръчано от Световната здравна организация. "

Извършването на бързи проби за антигени е най-добре да се извърши с тампон от носа

Потребителите на бързи антигенни проби за разкриване на COVID-19 би трябвало да вземат секрет от ноздрите си съгласно напътствията на производителя, а не вместо това да вземат секрет от гърлото или бузата, демонстрират нови проучвания.

В началото на този месец, когато Омикрон стана причина за съвсем всички коронавирусни инфекции в Сан Франциско, откривателите там направиха PCR и бърз антигенен тест BinaxNOW на Abbott Laboratories (АВТ.N) на 731 души. При вземането на назален секрет "бяха открити над 95 % от лицата с най-високи равнища на вируса, които най-вероятно са заразни ", споделя доктор Даян Хавлир от Калифорнийския университет в Сан Франциско. При 115 доброволци с позитивни PCR проби екипът ѝ съпоставя резултатите от BinaxNOW благодарение на проби от тампони от носа и гърлото, получени от подготвени експерти. Мазките от гърлото са разкрили съвсем 40% по-малко случаи, в сравнение с тези от носа, оповестяват те в medRxiv. Отделно изследване от Испания, също оповестено в medRxiv, открива, че вземането на проба отвътре на бузата също е доста по-малко надеждно за разкриване на заразен вирус в сравнение с проба от ноздрите. Неотдавнашни изследвания сочеха, че Омикрон се открива по-рано в гърлото, в сравнение с в носа, което накара някои специалисти да посъветват потребителите да вземат секрет от гърлото, макар че Американската организация по храните и медикаментите твърди, че тестванията би трябвало да се употребяват съгласно напътствията.

Заведенията за дълготрайни грижи са наранени по-малко от Омикрон

Според нови данни, даже мощно уязвимите жители на заведения за дълготрайни грижи нормално страдат от по-малко тежки болести, породени от Омикрон, в сравнение с от предходни версии на ковид.

Изследователи от Англия съпоставят честотата на хоспитализациите при жителите на 333 заведения преди и откакто разновидността Омикрон е станал преобладаващ. Сред 398 поданици, инфектирани преди появяването на Омикрон, 10,8% са се нуждаели от хоспитализация, спрямо 4% от 1241 поданици, инфектирани с Омикрон. Средната възраст на инфектираните лица е била 85 години. След отчитане на други рискови фактори вероятността за хоспитализация е била с 50% по-ниска при инфектираните пациенти в интервала на Омикрон, оповестяват откривателите пред medRxiv. Макар че множеството жители на лечебното заведение са били имунизирани и към 10% са били инфектирани преди този момент, намаляването на относителния риск от хоспитализация сред интервалите преди и след появяването на Омикрон е най-голямо измежду инфектираните с Омикрон пациенти, които са получили бустерни дози ваксина - 77%. Изследователите са забелязали и по-малко смъртни случаи от COVID-19 в интервала на Омикрон, макар че съгласно тях е прекомерно рано да се вършат безапелационни изводи за резултата на разновидността върху смъртността.

Като цяло ", заключават те, "може да се чака, че доста понижената тежест, съчетана с високото равнище на разбиране на имунизацията и предходната естествена зараза, доста ще ограничи въздействието на актуалната вълна от инфекции Омикрон върху хоспитализациите и смъртните случаи при жителите на заведения за дълготрайни грижи. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР