Това не са типичните кошмари, които обикновено сънувате веднъж, пише

...
Това не са типичните кошмари, които обикновено сънувате веднъж, пише
Коментари Харесай

Защо продължавате да сънувате един и същи сън?

Това не са типичните кошмари, които нормално сънувате един път, написа.

Най-често повтарящите се сънищаса отрицателни, като лишава времеда ги преодолеете.

„ Повтарящите се сънища са основани или на доста дълбоки житейски прекарвания, или на проблеми на характера, като е някак обезпечено да се повторят в будния живот, тъй като са част от вас, а не еднократно събитие “, споделя откривателят на сънища Дейрдре Барет, учител по логика на психиката в катедрата по психиатрия в Харвардското здравно учебно заведение.

Те се появяват по-често в детството, съгласно Барет, само че могат да продължат и в зрелост. Обикновено това се случва няколко пъти на месец или година.

Повтарящите се сънища може да са едни и същи всякога или просто даразиграват едни и същи сюжети или терзания, съгласно специалисти.

Трудно е да се оцени разпространяването на този вид сънища, само че всичко, което се появява неведнъж, си коства да бъде проучено, счита експертът по медицина на съня доктор Алекс Димитриу, създател на Silicon Psych.

„ Като психиатър съм податлив да мисля, че те носят някакво известие, което би трябвало да ви бъде предадено. Целта е да разберете какво е то. И когато го извършите, повтарящите се сънища ще изчезнат “, споделя доктор Димитриу.

Ето по какъв начин да разберете какво задейства вашите повтарящи се сънища, съгласно CNN.

За някои повтарящи се сънища посланието е ясно - в случай че неведнъж сънувате, че закъснявате за учебно заведение или работа, вероятносте нервни и се смятате неподготвени за тях. Но други може да нямат универсално значение, което изисква да се задълбочите, с цел да ги разгадаете.

„ Не имаме вяра, че има универсални знаци в тълкуването, а по-скоро съществува персонална символна система на индивида и неговите асоциации към нещо “, споделя Барет.

Често срещани тематики на повтарящи се сънища са още разстройване пред аудитория, възприятие за некомпетентност спрямо другите и заплаха под формата на автомобилни произшествия или естествени бедствия, показват Барет и Димитриу.

Някои хора имат сънища, въртящи се към безпокойствие от изпит, даже в случай че не са били на учебно заведение от години, споделя Барет. Това може да отразява общ боязън от неуспех или чувство за съдене от авторитетни фигури.

Сънищата за загуба или увреждане на зъби може да са свързани със загуба на нещо друго в живота ви, възприятие на безизходност или безпомощност или здравословни проблеми.

Когато се сблъскате с повтарящ се сън, запитайте се какво може да е посланието, споделя Димитриу.

Какво е отношението ви към нещата или хората в съня? Какви са вашите страхове и вярвания за тези неща? Кои са първите пет неща в живота ви, които може да го задействат или да са свързани с него? За какво в действителност се тревожите?

„ Определено считам, че е добре да се пробвате да тълкувате сънищата си самичък или с непосредствен приближен човек, който може да види в тях неща, които ви убягват “, добавя Барет.

Хората с посттравматично стресово разстройство или тревога по-често имат повтарящи се сънища, изключително такива с обезпокоителен темперамент, съгласно Димитриу. Те произтичат от толкоз тежка контузия, че не престават да се връща като кошмари.

Понякога повтарящите се сънища могат да сочат и към биологични източници. „ Хората със сънна апнея сънуват удавяне, задушаване, великански талази, задъхване, попадане под вода и други “, споделя Димитриу, когато, в действителност, изпитват спиране в дишането заради положението си.

Може да има и външни причинители, като тревога на кола или капещ кран, прибавя той, които да провокират сънища със обвързвана тема.

След като разберете какви са терзанията ви, излагането им в писмен тип преди лягане може да бъде потребно за елиминиране на отрицателните повтарящи се сънища и съкращаване на напрежението като цяло.

„ За моите пациенти и за мен воденето на дневник е мощен инструмент “, показва Димитриу. Медитирането също може да помогне.

Когато знаете какъв боязън стои зад вашия сън, специалистът предлага да приложите метода с три колони, употребен в когнитивно-поведенческата терапия:
Каква е вашата първосигнална мисъл?Какво е вашето първосигнално чувство?Коя е основаната на действителността различна мисъл?
Терапията с подготовка на сънища, известна още като терапия с подготовка на облици, може да бъде ефикасна както за повтарящи се сънища, по този начин и за кошмари. Този метод включва записване в елементи на детайлите на съня, след което го пренаписвате, тъй че да приключва позитивно.

Ако вашите повтарящи се сънища ви стресират, вършат ви нещастни или утежняват качеството ви на живот, би трябвало да потърсите професионална помощ, считат специалисти.

Повтарящите се сънища могат да произтичат и от неприятна хигиена на съня, като отнемане от сън, консумация на кофеин и алкохол късно вечер, работа до късно и други. Основата на здравия сън, а и на здравословния живот, стартират с пълноценния сън, показват специалистите.

Димитриу предлага ограничение на разсейването, което пречи на времето ви за размисъл и обработка на информацията, като да вземем за пример превозване на излишно време на електронни устройства или непрестанно запълване на тишината.

Когато мозъкът ви постоянно е ангажиран, информацията все в миналото би трябвало да се обработи и пораства вероятността това са се случва в сънищата ви.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР