Това не са консултации за съставяне на правителство, а консултации

...
Това не са консултации за съставяне на правителство, а консултации
Коментари Харесай

Калоян Методиев: Това не са консултации за правителство, а за пари

" Това не са съвещания за сформиране на държавно управление, а съвещания за пари. Всяко второ изречение на президента Румен Радев е " приемете ми бюджета ", " приемете законите за милиардите по Плана за възобновяване ". Той се държи като човек, който ръководи. А работата на Народното събрание е да дефинира по какъв начин се разпределят парите в страната, съгласно партиите, определени на изборите . Президентската институция има единствено една регулираща роля. Радев ни е пети президент и никой до момента не се е държал по този начин ".

Това мнение изрече пред политологът Калоян Методиев, някогашен шеф на кабинета на президента.

По думите му " една каруца няма по какъв начин да върви, като се поставя конят откъм гърба ":

" Каруцата е държавното управление, а болшинството е моторът, който ще я тегли. Президентът не им споделя да сформират държавно управление , а ги тласка да му одобряват бюджет ".

Методиев акцентира, че за излизане от рецесията, в която се намира страната, има два пътя :

" Единият е проведено - с ред, с разговор, с поетапни ограничения. Другият път е безредно . Разговорите на президентските съвещания ме карат да мисля, че се върви към пътя на хаоса , тъй като не се приказва за стабилизиране на страната, на стопанската система, на връщане на реда в Народното събрание, на партийната система, какъвто е европейският модел, на наваксване на изоставането ни от Румъния и изобщо от всевъзможни европейски формати в последните 8-9 месеца, а се приказва за пари ".

Според него президентът не се държи като всички останали европейски президенти по време на рецесия.

" Трета година споделя какъв брой са неприятни партиите и не могат да се схванат. Президентската институция стартира да играе като дестабилизиращ фактор. ... Цяла България вижда, че има вкус за власт. Правят се и се унищожават партии с концепцията да продължат служебните кабинети до безспир ", разяснява още политологът и посочи, че базира думите си на обстоятелства.

Трябва да се направи необятно държавно управление вид " Димитър Попов " и оптимален брой партии да влязат в това програмно държавно управление , счита Калоян Методиев и уточни, че има цели, към които могат да се обединят партиите в Народното събрание.

" Първо би трябвало да се сформира болшинство, което да е поръчител и което да ръководи процедурите, законите и политиките в страната. В момента сме очевидци на едно надхитряне сред ПП-ДБ и ГЕРБ ", сподели той и предвижда възможност още веднъж да се стигне до предварителни избори .
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР