Това не е война на Украйна срещу Русия, а война

...
Това не е война на Украйна срещу Русия, а война
Коментари Харесай

Украинският актьор Олег Загородний пред Lupa.bg: Путин преследва гейовете, но май и той не е далеч от този грях

" Това не е война на Украйна против Русия, а война на цивилизования свят против диви дегенерати, на които Путин и неговите корумпирани приятелки промиха мозъците. Това е война против тази група хора, които окрадоха Русия, които окрадоха 140 милиона души, накараха ги да се обединят към безусловно идиотски хрумвания и подеха война против Европа, против цивилизацията, против своята майка Украйна, която им даде живот. Ще победим, тъй като Украйна това е целият свят. Русия ще потъне в цивилен войни. Това е неизбежно. Русия ще се удави в личната си кръв. "

Украинският артист Олег Загородний дойде за няколко дни в София при започване на юли, с цел да показа пред българската аудитория в Дома на киното нашумелия британско-естонския филм " Жар птица " ( " Firebird " ), в който играе основната роля. " Жар птица " е буйна любовна история, която се развива в руска военновъздушна база в Естония по време на комунистическото ръководство в края на 70-те години. Сергей (Том Прайър), остроумен млад боец, който мечтае да стане артист в Москва, брои дните до края на военната си работа.

Животът му се прекатурва с главата надолу, когато поглежда към Роман (Олег Загородний) - сексапилен, мистериозен водач на изтребител, който е назначен в базата му. Водени от непреодолимото си привличане, Сергей и Роман се движат по несигурната граница сред любовта и другарството във време, когато руските мъже в униформа, хванати в полова спекулация, са били наказвани най-строго. Докато другарството им прераства в обич, мъжете рискуват свободата и живота си, с цел да бъдат дружно пред очите на всевиждащия руски режим.

Сюжетът е по автентичен случай от Студената война и е основан на записките „ Приказка за Роман “ на съветския артист Сергей Фетисов. Филмът, който споделя за неразрешената обич сред двама бойци в Съюз на съветските социалистически републики, слага въпросите за свободата, щастието, любовта и приемането на самия себе си.



Олег Загородний театралничи за Lupa.bg пред плаката на кино лентата " Жар птица ", който показа в Дома на киното на 4 юли. Снимка: Агнес Методиева

Звездата на украинското кино получава ролята си във кино лентата с изискването да научи британски език, което той прави за три месеца. Режисьорът Петер Ребане избира другия артист - Том Прайър, откакто го вижда в ролята на тинейджъра - наследник на Стивън Хокинг в „ Теорията на всичко “. Заедно с Ребане двамата пътуват до Москва през 2016 година, с цел да се срещнат с вдъхновителя на историята – Сергей Фетисов, който умира година по-късно.

Когато стартира войната, Олег Загородний прави няколко опита да отиде на фронта, само че му отхвърлят, тъй като има повече доброволци, в сравнение с военно съоръжение, а артистът няма военен опит, с изключение на късото образование в база на НАТО за филмовата му роля. За да помогне във войната, Олег употребява основаното от него кафене в центъра на Киев, с цел да го трансформира в разпределителен център за храна и консумативи в помощ на украинските бойци.

Чрез обществените мрежи артистът приканва за дарения, с които купува бронежилетки и устоя фамилии в неволя. Самият той шие униформи за украинската войска и притегля към идеята свои другари от чужбина, един от които е и българинът Александър Миланов - обществен служащ, публицист и пиар експерт. Александър направи всичко допустимо Олег Загородний да гостува в България. Актьорът трябваше да пристигна в София още през юни, когато за пръв път пред българските фенове в границите на гледаха премиерно " Жар птица " по време на " София прайд филм фест ".



Снимка: Агнес Методиева

Олег Загородний, който е роден през 1987 година в Киев, се е снимал и в доста съветски филми, живял е в Москва, работил е в известния спектакъл „ Гогол център “ под управлението на известния режисьор Кирил Серебренников.

Пътуването на Олег Загородний до София бе дълго, защото той пътува от Украйна до Полша с трен, от Варшава взе аероплан до Бургас, а по-късно с кола дойде в София. Освен с българските фенове, артистът с огромно сърце се срещна и с украински майки и деца, които бяха принудени да изоставен родината си поради войната и да бъдат приютени в София. Децата подариха на Олег рисунки, а той им донесе особено мая от Украйна, защото това било едно от техните стремежи.

Олег Загородний бе общителен да даде особено изявление за Lupa.bg ден след прожекцията на " Жар птица " в препълнената зала на Дома на киното на 4 юли. Говорейки за войната в Украйна и за съветското нахлуване артистът бе изключително прочувствен, защото както самичък показа, към този момент над 4 месеца той и неговите сънародници живеят под непрекъснати бомбени удари, които убиват почтени хора - деца, дами, старци. Разговорът с Олег Загородний във връзка българската премиера на " Жар птица " в действителност е разтърсваща изповед от първо лице за войната в Украйна, за окончателно скъсаните приятелски връзки сред Украйна и Русия, за бъдещето на Украйна, за обстановката в Русия, за скъсаните връзки с сътрудниците му в Русия и за двойнствения живот на съветския хайлайф.



Украинският артист на стълбите на Дома на киното на фона на Чарли Чаплин. Снимка: Агнес Методиева

- Олег, добре пристигнали в България. Имате ли нещо срещу да беседваме на съветски?

- Не, нямам. Руският език за нас не значи нищо. Ние сме умни хора и можем да беседваме и на съветски, и на украински. Основното е, че не забравяме кои сме ние. В Украйна в никакъв случай не е имало проблем с съветския език. Това, че Русия нахлу сякаш, с цел да пази рускоезичното население беше единствено предтекст. Рускоезичното население в Украйна по никакъв метод не е застрашено от нищо. Всеки, който е бил в Украйна, е наясно с това. Ако не вярвате просто елате и вижте, че хората в Лвов (най-големият град в Западна Украйна, б.а.) да вземем за пример приказват свободно на съветски и никой не ги тормози.

- Руските управляващи настояват, че в източната част на Украйна, където има много руснаци, формалните украински управляващи ги подлагат на гнет.

- Това не е правилно. Това са приказки на хора, които в никакъв случай не са стъпвали в Украйна. Това настояват Путин, Лавров, Песков. Нека да дойдат в Украйна и да се уверят, че просто лъжат. Във кино лентата " Жар птица " ( " Firebird " ), който показах и в България, има един майор Зверев - той е звяр от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - той е същото страшилище като тези, които през днешния ден лъжат по адрес на Украйна.



В ролята на руския водач майор Роман Матвеев в британско-естонския филм " Жар птица "

- Във кино лентата въпросният офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) даже е показан по-меко, в сравнение с аз чаках, тъй като на процедура той е безспорен гадняр и по всякакъв начин желае да изобличи и да попречи на любовта сред двамата основни герои - на вашия воин - майор Роман Матвеев и боеца Сергей.

- Сюжетът на кино лентата е по автентичен случай от Студената война и е основан на записките „ Приказка за Роман “ на съветския артист Сергей Фетисов. В книгата му има един миг, който не беше включен във кино лентата. Когато Сергей към този момент напуща армията майорът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) го е причакал в коридора, тогава не е имало камери за наблюдаване, и му е споделил: „ Защо се чука с него, а не с мен? “ Самият кагебешник е бил гей. Това е толкоз алегорично и за днешната обстановка. Това е парадоксът на модерна Русия.

- Имате поради, че обществени персони в Русия водят двойнствен живот - един формален, където показат дами и деца, само че в действителност всичко е подправено. А са същински и са щастливи в един различен успореден свят, който е скришен и за който знаят единствено в най-близкия им кръг?

- Да, тъкмо по този начин. Хора като Филип Киркоров, Дима Билан, Сергей Лазарев – всички те са гейове, само че се крият. Измислят си някакви дами, парадират с децата си. А момчетата с нетрадиционна полова ориентировка, които не се употребяват с протекцията на управляващите, живеят в пъкъла. Затова споделям, че това е безспорен нарцисизъм и двуличие. Тяхната гражданска позиция е цялостна идиотщина. И в политически, и в човешки проект.



Най-горещата сцена от " Жар птица " сред героите на Олег Загородний и Том Прайър - Роман и Сергей

- С какво ЛГБТ придвижването е толкоз рисково за съветските управляващи? С какво хомосекуалните хора заплашват Русия?

- Съществува идеология, която не разрешава на Русия да се движи напред към Европа и да възприема европейските полезности. Затова би трябвало да бъдат открити врагове и гейовете се оказаха комфортна цел. В Русия те се изобразяват като някакво чудовище. В Русия залагат на хетеросексуалното семейство, на православието, почитат мюсюлманите и настояват, че всички националности и вероизповедания живеят заедно. Властите плашат хората, че от гейовете идва всичко неприятно и те ще трансфорат децата в гейове и лесбийки.

Подобни нелепи изказвания обаче са част от механизма за ръководство на стадото. Западът е изобразен като едно огромно чудовище – заседнал е в опиати и алкохолизъм. Извинявайте, тъкмо Русия да приказва за алкохолизъм. Та тя е международен водач по консумация на алкохол. В Русия има и най-вече гейове и тя оглавява класацията по приложимост на опиати. Бил съм в Москва и знам защо става дума.

Руснаците може да живеят в бедност, само че постоянно ще намерят пари за водка или пък за алкохол, който ще разбавят с вода и ще го пият. Руската идеология е античовешка. Русаците считат, че следват някаква велика концепция на някаква велика страна. А в действителност не е по този начин. Например хората в България се любуват на живота, усмихват се, живеят добре. Според мен в България като процентно съответствие доста повече хора живеят обикновено, в сравнение с в Русия.



- Мащабите на двете страни обаче са несъразмерни.

- Да, разбирам. Знам, че вие нямате петрол и газ и други естествени запаси, а Русия разполага с всичко това, само че популацията й живее в мръсотия. Отдалечете се на 70 км от Москва и сами ще се уверите, че хората вървят до тоалетна на улицата. И аз задавам въпроса – какви хубави неща може Русия да даде на света? Да пусне ракети? Начело с Путин Русия не може да даде нищо на света. Дори ресурсите й са нездравословни за света, тъй като с парите, които Русия получава за износа на петрол и газ, тя спонсорира тероризма. Русия шантажира Европа със своите запаси, включително и вас, България.

Русия непрестанно устройва газов гнет над Европа. Непрекъснато ви заплашва, че ще спре кранчето или пък ще вдигне цените. Истината е, че водачите в европейските страни са мениджъри и основават естествени условия за работа на жителите, оказват помощ за естествена конкуренция сред корпорациите и за естествени условия на труд. В Европа не се толерират подкупите и корупцията. А Русия се управлява от деспот, който тероризира и Украйна, и цяла Европа. Русия работи единствено посредством подкупи – намира някой подкупен човек в Европа като да вземем за пример Берлускони в Италия, Шрьодер в Германия, договоря се с тях, а по-късно стартира да шантажира съответните страни. Когато проучих войната в Украйна стигнах до извода, че от Русия не можем да чакаме нищо хубаво. Великата съветска просвета? Какво съставлява тя?



Олег Загородний бе благополучен да показа кино лентата си в София. Снимка: Агнес Методиева

- И въпреки всичко няма по какъв начин да отречем, че Русия има велика просвета и изкуство.

- Нека да прочетем какво пишат Лермонтов, Достоевски и Пушкин за Русия. Те пишат, че съветският мужик ще се напие безпаметно с водка, ще излезе на открито и ще стартира да безчинства.

- Ако вземем единствено „ Престъпление и наказване “ на Достоевски там има много бездънен разбор на съветската душа. Не става дума единствено за пиянството на един народ.

- Лермонтов обаче написа „ Сбогом, дрипава Русия! “ Руските класици пишеха послания към бъдещето и подтекстът е – „ Руснаци, не бъдете прасета! Станете цивилизовани хора! “ Но у руснаците не се получи, тъй като те нямат водач. Нека не забравяме, че Украйна даде православието на Русия. Киевска Рус покръсти Русия. Украйна това е Киевска Рус.



Снимка: Агнес Методиева

- А България даде кирилицата на Русия.

- Да, тъкмо по този начин. А в този момент Русия настрои „ Лукойл “ и „ Газпром “ против вас и започнаха да ви шантажират. И вашият президент е проруски надъхан. Не забравяйте, че ние, украинците, имаме с вас дълбоки исторически корени. Ние сме славяни и сме доста по-близки до България като нации, в сравнение с до Русия. Руснаците са татаро-монголи и това пролича в този момент във войната, която водят против Украйна.

Руснаците са варвари. Те бомбардират жилищни здания, обират ги и ги унищожават. След себе си оставят черна земя.

- Чеченците, които от дълго време умеят да водят партизански войни, също оказват помощ на съветската войска на настава в Украйна.

- Правят го за пари. Чеченците получават големи пари. Те изначало унищожиха Грозни в Чечня, а по-късно Рамзан Кадиров, извинете ме, само че като същинска душевна продажница, се предложи на Русия против големи пари, с които си купи скъпи мерцедеси и си построи крепости.



- Неговият татко Ахмад Кадиров, който беше основен мюфтия на Чечня, в началото воюваше против Русия. Самият Рамзан Кадиров също в първата чеченско-руска война води война против федералните управляващи и се бореше за самостоятелна Чечня, а в този момент е пръв бранител на президента Путин и на единството на Русия.

- Да, тъкмо по този начин, а по-късно Русия пренаписа историята и ги изкара съветски герои. Русия обича да изкривява историческите обстоятелства. Рамзан Кадиров, също като татко си, воюваше против Русия, а след това го купиха за доста пари. И той стартира да преследва гейовете - те са главната му опасност. Те унищожават пътищата, гейовете унищожават поликлиниките. Въобще за всички бедствия в Русия са отговорни гейовете. Това, което прави Русия, си е чист фашизъм.

Да вкарваш в наказателния кодекс параграфи против избран пласт от популацията или против избрана народност – това е фашизъм. Това към този момент го видяхме при Хитлер. Надявам се, че няма да ни отнеме доста време да се оправим с Русия, както победихме Германия във Втората международна война през 1939-1945 година Надявам се, че ние много по-бързо ще пречупим Русия. Защото Русия затъна в Украйна. Плановете на Москва бяха да доближи много по-далеч.

- Да превземе столицата Киев?

- Какъв Киев. Русия се надяваше да доближи до Берлин.

- Говорите за 2022 година и или за 1945 година?

- Говоря за в този момент. Вижте, тези съветски идиоти водят Трета международна война на територията на Украйна.

Благодарение на това, че ние реагирахме доста бързо, въпреки и не толкоз бързо, както би ни се желало, само че много по-бързо, в сравнение с през Втората международна война, Киев спря съветското нахлуване към Европа.

Руснаците отиват в Берлин с немски коли – BMW, на които са залепили лепенка с надпис: „ Към Берлин! Дядо, благодарим ти за успеха! “

Руснаците са безспорни идиоти. Но в тази обстановка и немците се държат неуместно, тъй като когато ставате очевидци на сходно нещо, би трябвало незабавно да реагирате. И би трябвало да предотвратявате сходни дейности, като депортирате тези хора. Нека въпреки всичко да напомним, че Германия изиска амнистия поради изстъпленията на нацистите, а в този момент 75 години по-късно руснаците се пробват да накарат германците да се усещат отговорни за Втората международна война и по този метод ги шантажират. Русия води политика на двойните стандарти, тъй като самата тя прави това, което по време на Втората международна война правиха нацистите. Руснаците обаче си мислят, че всичко им е разрешено.



Снимка: Агнес Методиева

- Всички се надяваме, че тази чудовищна война скоро ще приключи. Как Украйна и Русия ще живеят дружно след края на военния спор?

- Нямаме никакво желание да живеем дружно с руснаците.

- Имам поради, че Русия и Украйна са съседи, няма по какъв начин да променим географията и да преместим едната страна на друго място. Имате една граница и по тази причина ви запитвам по какъв начин ще живее като съседи с Русия?

- Да, съседи сме, само че първо ние ще победим в тази война. Въпрос на време е. Разбирате ли, че това не е война на Украйна против Русия, а война на цивилизования свят против диви дегенерати, на които Путин и неговите корумпирани приятелки промиха мозъците. Това е война против тази група хора, които окрадоха Русия, които окрадоха 140 милиона души, накараха ги да се обединят към безусловно идиотски хрумвания и подеха война против Европа, против цивилизацията, против своята майка Украйна, която им даде живот. Ще победим, тъй като Украйна това е целият свят. Второ, Русия ще потъне в цивилен войни. Това е неизбежно. Русия ще се удави в личната си кръв.



Кадър от " Жар птица " на режисьора Петер Ребане

- Смятате ли, че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики ще ни се стори като детска играчка?

- Разбира се. Разпадането на Съветския съюз беше много хуманно и демократично, имаше няколко изстрела, къси безредици и всичко свърши като президентът Елцин пое кормилото на властта, отиде да пие водка и да ръководи една нуклеарна страна и да откри връзки с Европа като продава газ и петрол и парите, които получава харчи за гуляи.

Що се отнася до сегашната обстановка, то тя ще завърши много кърваво за Русия. Русия я чака тежка икономическа рецесия. Докато Русия се занимава с междуособици и с вътрешни войни, Украйна ще си стъпи на краката, ще стане мощна и могъща, а Русия ще се разпада и другите субекти на федерацията ще се карат между тях или пък ще се договорят да останат дружно поради газовите тръби и нуклеарното оръжие.

От друга страна Европа няма интерес от разпадането на Русия, тъй като в случай че примерно тя се разпадне на две елементи, ще би трябвало да преговаряме за газа и нуклеарното оръжие с двама идиоти. По-добре да преговаряме с един глупак. Уверен съм, че войната ще свърши, ще мине година-година и половина и Украйна ще се трансформира в процъфтяваща страна. Ние ще преодолеем тази рецесия доста бързо с ваша помощ и благодарение на международната общественост. Изцяло имам вяра в сходно развиване на обстановката.



По покана на Александър Миланов (вдясно) Олег Загородний посети Интеграционния център „ За положителното “, който оказва помощ на деца и техните майки от Украйна

- Звучите доста оптимистично за бъдещето на Украйна. Няма ли обаче заплаха Украйна да бъде разграничена на две елементи и избрани територии от източната част да бъдат присъединени към Русия? Наред с войната на бойното поле и осведомителната война е доста остра, само че най-малко и съгласно украинските, и съгласно съветските военни сводки Русия завзе съвсем цялата Луганска, както и Донецка област в Източна Украйна.

- В тази война ние отстъпваме някои територии, с цел да запазим персоналния състав на украинската войска. Печално е, само че е по този начин. Започнахме да получаваме от ден на ден оръжие, с цел да имаме опция да нападаме. Украйна е дребна страна – ние сме 20 пъти по-малки от Русия, нямаме толкоз запаси и пари. А тези безмозъчни маймуни с гранати неразбираемо за какво са подготвени да умрат на наша територия. Ние най-малко знаем за какво водиме война. Ние водиме война за своята независимост, за своите майки и деца, за своите домове, за своята земя, за своето украинско бъдеще. По отношение на Източна Украйна въпрос на време е да си я върнем. И Крим ще се върне в Украйна. Наясно съм с настроенията на хората в Крим – там 50 на 50 са подготвени да се върнат в Украйна.

- Смятате ли, че референдумът за присъединение на Крим към Русия през февруари 2014 година е бил манипулиран?

- Референдумът се организира под дулата на съветските автомати. Какъв можеше да бъде резултатът?

- Откъде черпите тази убеденост, че успеха ще бъде на страната на Украйна?

- Уверен съм, тъй като познавам силата на украинския народ. 400 години Руската империя се пробва да унищожи Украйна. 400 години те унищожават нашите домове, взимат в плен децата ни, убиват нашите мъже, издевателстват над дамите и старците. На територията на Украйна сме 35 милиона и ние сме огромна, мощна страна. И ние ще станем още по-силни. Такава страна не може да бъде унищожена.



Украинските деца в София подариха на Олег картина, изобразяваща плам птица, както се назовава и филмът с негово присъединяване

- Как възприемате позицията на съветските създатели, които се афишират против войната?

- Не е задоволително просто да бъдеш против войната. В съветското изкуство е цялостно с импотентни, тъй като не не направиха нищо, с цел да предотвратят войната.

- Как поддържате връзка с съветските ви сътрудници и другари, които вероятно имате в Русия и какво мислите за тези съветски създатели, които пък поддържат войната?

- Да, познавам актьори, които поддържат войната и пазят Путин. Дори в Гогол център има такива. Знаете ли за какво това е по този начин?

Защото руснаците боледуват от империализъм. За нас, украинците, положителният руснак е мъртвият руснак. Руснаците считат, че Украйна е някаква Новорусия, някакво парче земя, което им принадлежи. Опитах се да им обясня, че Украйна е самостоятелна страна. Този империализъм им е в кръвта.

На тях просто им е комфортно да се считат за част от някаква велика, могъща страна. И всички тези актьори са заболели на тази тематика. Познавам мнозина от тях. Беше ми странна позицията на актрисата Вика Исакова – тя е брачна половинка на режисьора и продуцент Юрий Мороз, който е украинец. И те мълчат като страхливци. Те са положителни страхливци – по този начин мога да ги дефинира. Каква персона си ти, когато си страхливец? Как можеш да излизаш на сцената и да играеш спектакли, когато си страхливец?

Русия би трябвало да бъде натикана в ъгъла. Колкото повече пари имат руснаците да купуват оръжие, толкоз повече те ще желаят да ни имат. С Беларус им се получава номерът, тъй като Лукашенко си има трон, Путин го закриля и прикрива и Беларус работи в полза на Русия и живее за нейна сметка. Просто е да проследим тази нишка.

Да се върнем към „ великата съветска просвета “. В какво е величието й, в случай че тя не съумя да предотврати войната, а в този момент не е в положение да я спре?

Защо би трябвало да гледаме филми, които през всичките тези години величаеха съветската агитация, която в последна сметка докара до тази война в Европа? Да върви по дяволите тази съветска просвета. Ние, украинците, към този момент загубихме над 100 000 души. Загубихме над 20 000 военни, всички останали жертви са цивилни – деца, дами, старци. Вие гледахте ли видеото от Мариупол - то сподели стотици гробове на убити украинци.



- Русия твърди, че това е фалшив.

- Боже, какъв фалшив?! Кой ще направи сходни декори? Вижте Русия е една ужасна страна. Те са почитатели на Съюз на съветските социалистически републики. Презирам съветския хайлайф. С огромно почитание се отнасях към Кирил Серебреников, който основа Гогол център. Но неговото изказване по време на кинофестивала в Кан, че глобите против Роман Абрамович би трябвало да бъдат снети, ме изумиха. Аз му написах: „ Кирил Семьонович, белким децата не страдат?! “ Той несъмнено ме счита за доверчив простак, само че аз прелестно разбирам, че той е бил на прехрана при Абрамович, правеше спектакли с парите на Абрамович, той поддържаше нашия спектакъл, до момента в който Серебреников беше затворен в следствения изолатор. Това обаче си е чист нарцисизъм – ти един беше в пандиза, а в този момент страдат милиони. Това е несъпоставимо. И ти си се загрижил за Роман Абрамович, а не за украинските деца и дами.

Аз съм това, което съм, с помощта на хората, които ме обичат. Аз няма по какъв начин да израсна самичък. Ако хората не ме обичат, аз съм никой. Кой ще ми ръкопляска примерно? Роман Абрамович се издигна, с помощта на хората. Да, той е сполучлив предприемач, бизнесмен, а в предишното беше елементарен апаш. Абрамович беше губернатор на Чукотка. Това не е просто парче земя – Чукотка – това са хората и той забогатя за тяхна сметка.



- Играете ли сега?

- Как мога да играя, когато страната ми е нападната и се води война против нас? Наясно съм, че в случай че ги няма хората, които ще ме гледат, аз съм никой. Затова на първо място би трябвало да се грижим за хората, за масите, които съставляват обществото. Същото важи и за Серебреников – в случай че ги няма хората, които да му се възхищават и да му ръкопляскат той е никой. Кому е необходим, в случай че залата бъде празна? Кой си ти Абрамович, в случай че хората не ти разрешиха за забогатееш? Гледах по малкия екран диалог сред съветски бойци и техните майки. Стана ми доста тъжно. Те споделиха на майките си: „ Мамо, нали парите идват в точния момент “. В какво трансфораха великия съветски човек, че той мисли единствено за парите? И още веднъж запитвам – в какво се състои величието на руснаците?

Няма никакъв популярен съветски човек. Великият съветски човек през днешния ден живее в Киев и дава отпор на опиянената от империализма Русия. Киевска Рус дава отпор на Русия, която препи и която заграби европейските пари и потегли да води война с нас.

Това, което се случва през днешния ден е цялостно безумство. Надявам се руснаците да осъзнават какво се случва в реалност и да се срамят. И всички тези актьори, с които работих в театъра и в киното, уповавам се, че схващат, че те бъркат и би трябвало да смъкват от главите си короните на имперското великолепие, да паднат на колене пред Украйна и със сълзи на очи да ни желаят амнистия по тази причина, че те позволиха тази война посредством своите дейности.



- Обвинявате ли културния хайлайф на Русия, че също носи отговорност за войната против Украйна?

- Разбира се. А по какъв начин другояче? Войната избухна, а те продължиха да играят своите спектакли. Какво обръщение насочат към хората по този метод? Посланието е: всичко е обикновено, политиците и армията си правят своята работа, ние – нашата. Това е латентно единодушие и не мисля, че съветските актьори са толкоз глупави, че да не го схващат.

Те прикриват своето състояние. Някои от тях желаят да носят диаманти, да се обличат с облекла на „ Прада “, „ Гучи “ и „ Валентино “, да вървят на заведения за хранене и така нататък Но за това ще им се наложи да си платят. Не ги чака нищо положително. Чака ги мизерия. Познавам тези хитри хора и когато всичко свърши, те ще извърнат плочата и ще кажат, че са били заложници. Те имат разсъдък, с цел да спасят задниците си. И ще се опитат да ги спасят.

Но първото място, в което ще отидат, ще бъде Украйна, тъй като езиковата среда е на процедура една и съща. Но аз имам персонален лист с сходни хора и ще стачкувам и ще направя всичко допустимо те да не бъдат допускани в нашата свободна и процъфтяваща Украйна. Ще се постарая да не бъдат допускани нито в Европа, нито в Съединени американски щати. Ще помоля американския си сътрудник в Съединени американски щати да не работят със Саша Петров (Александър Петров е прочут съветски артист от младото потомство и един от най-търсените актьори в Русия. Снимал се е в над 50 кино лентата, притежател е на доста национални награди за актьорско майсторство, б.а.)

Зад него стоят милиони хора, които обичат творчеството му. Но той поддържаше тази агитация и пръв би трябвало да излезе и да каже: „ Момчета, не се движим в вярната посока. “ Саша няма деца, не е женен, гадже е с актрисата Стася Милославска, която също персонално познавам. Като че ли те бяха доста умни и смели хора до експлоадирането на войната. А в този момент се наядоха с говна и мълчат. Изплашиха се. Пак дублирам – те просто са положителни страхливци.



- Имаше ли ваши съветски сътрудници, които откакто съветската войска нахлу в Украйна ви се обадиха и ви споделиха, че осъждат войната?

- Никой не ми позвъни и не ми сподели, че е срещу войната. Някои от тях ми споделиха, че нещата не са еднопосочни. Споделиха, че всичко това е извънредно, само че попитаха за какво НАТО се бърка в цялата тази работа. Защо въобще намесват НАТО? Ние сме свободна страна и ще вършим това, което желаеме. Украйна е свободна и самостоятелна страна. Нека Русия се занимава с проблемите на своята сигурност вътре в страната. Няма потребност да си вземат решение проблемите като заграбват наши територии. Руснаците имат супер тъкмо съвременно оръжие. Стойте си на своята територия и се защитавайте! И за какво въобще намесват НАТО? Кога НАТО е нападало Съветския съюз?

- Имате ли персонални наблюдения дали съветските управляващи са наказвали някого поради хомосексуална ориентировка?

- В Русия се пробват да им дадат някакви свободи и не отхвърлят, че има гейове. Ако хипотетично седнем на една маса с Путин бих го попитал: „ Гейове имало ли е? “ Може би той ще ми отговори, че в Римската империя е имало. Ще го попитам: „ А в този момент има ли? “ Навярно Путин знае кой е Филип Киркоров, само че май и самият Путин не е надалеч от този " грях. " Ще го попитам: „ В бъдеще ще има ли гейове? “ Странно би било да се каже, че няма да съществуват.

През 2013 година в Русия се одобри закон, посредством който се криминализира гей пропагандата и за това се носи наказателна отговорност. Имах двама съветски другари, които в продължение на 11 години бяха гаджета. И единият заболя тежко и трябваше да постъпи в болница. Неговият другар искаше да се грижи за него в болничното заведение и да получава информация за положението му, само че не го пускаха, тъй като действително не му се води никакъв родственик. И това е извънредно - да обичаш някого, да искаш да се грижиш, само че поради някакви безчовечен бюрократични бариери да не можеш да го направиш.

Ще ви кажа за различен случай - тук не става дума за гей връзки или за гей агитация. Имах един доста непосредствен другар руснак артистът Миша Тройник. Той се снимаше в Украйна, доста пъти ми е гостувал, развеждал съм го по негово предпочитание в църкви и манастири. До войната общувахме прелестно, шегували сме се. И когато стартира войната той стартира да ми приказва, че не всичко е еднопосочно и стартира да бръщолеви, че в Украйна има фашисти. И аз го попитах: „ Миша, ти неотдавна беше в Украйна, къде видя фашисти? “



- Официалната съветска дефиниция знаете, че е „ военна интервенция по демилитаризация и денацификация на Украйна “.

- Каква интервенция – това си е същинска война. Руснаците не признават, че това е война и си мислят, че всичко бързо ще свърши. До 24 февруари живеехме обикновено. И внезапно започнахме сами да се бомбардираме и то с ракети, които не притежавахме. Ако слушате изказванията на руснаците ще си помислите, че целият свят е цялостен с идиоти. И единствено руснаците са носители на истината и знаят по какъв начин би трябвало да се живее, от какво би трябвало да се откажеш и с какво да се съгласиш. Ужасно е това, което руснаците се пробват да създадат със света. Затова отново дублирам – не чакайте нищо положително от Путинова Русия. Може би в миналото ще се появи нов водач. Но руснаците би трябвало да се лекуват от империализма си. Русия би трябвало да бъде лекувана.

- Мислите ли, че 120 милиона души може да бъдат излекувани, в случай че приемем, че всички руснаци са заболели от империализъм?

- 140 милиона са, откакто заграбиха Крим, Донецк и Луганск станаха повече. Русия заграби милиони наши жители, отвличат децата ни и ги учат на една изкривена история. Децата желаят да ядат и да играят и руснаците им дават това, а по-късно ги обработват.



- Не вярвате в изказванията, че в източните елементи на Украйна популацията посреща руснаците като освободители?

- Нямам желание да оборвам съветските изказвания и информациите от съветските медии. Не отхвърлям, че има хора, които желаят да живеят в Русия. И аз имам особено предложение към тях - когато желаех да пребивавам и да работя в Русия, аз отидох в Москва. Защо и те не постъпят по този начин? На тази украинска територия вие сте 10 най-вече 20% - просто отидете в Русия и оставете останалите 80% на мира да живеят в Украйна. Няма по какъв начин поради едни 20% да дадем територията си на Русия. Това е неуместно. Принципно обаче едва ли даже има рускоезични жители в Украйна, които с наслада да са чакали съветските танкове. Те чакаха Русия да приложи същия метод, както в Крим – референдум за присъединение и готово.

- Олег, вие сте облечен в полувоенна униформа. Какво символизира тя?

- Не е тъкмо военна униформа, само че има военни детайли. Тя е знак на успеха на Украйна. Но и на моята да кажем униформа и на същинските военни униформи на украинска войска има нашивка с обръщение към съветските военни да вървят на майната си - " Русский военный корабль иди нахуй! ". А другояче след края на войната би трябвало да бъде извършен диалог и с така наречен положителни руснаци - да отговорят на някои въпроси - къде са били по време на войната, какво са правили и какво се канят да вършат в този момент, с цел да оказват помощ на Украйна.



Снимка: Агнес Методиева

- Предполагам, че въпреки всичко не говорите за някакъв реваншизъм от вида „ око за око, зъб за зъб “, тъй като знаете от историята, както и от руско-украинските връзки, че отмъщението не води до нищо положително.

- Украинците ще унищожават единствено тези руснаци, които са нахлули на наша територия. За разлика от тях ние нападаме единствено военните им обекти, до момента в който те бомбардират жилищни здания и търговски центрове.

- Олег, вие шиете униформи за украинската войска, откакто управляващите в Киев не ви активизираха, въпреки че вие бяхте подготвен да отидите на фронта. Така ли помагате на вашата войска?

- Да, шия, вършим и благотворителни акции и в Украйна, и в чужбина, където събираме пари, а по-късно тези средства отиват за шиене на униформи. Имам и кафене в Киев, което популярност Богу работи. Хората идват, пият кафе и ядат десерти и се пробват да живеят естествен живот. А редом с това шием и военни униформи. Помагат ни и другари в чужбина, които провеждат благотворителни събития, събират пари, изпращат ни ги, а ние купуваме платове, с цел да шием униформи. Украйна не беше подготвена за тази война. Нямахме желание да водиме война и надлежно нямаме нито задоволително оръжия, нито униформи.

Ние сме мирна страна и не купувахме униформи и оръжия. Ние купувахме, с цел да дадем сигнал на Русия, че в случай че избухне война, ще се пазиме и че с голи ръце няма да ни завладее. Изобщо нямахме и нямаме желание да атакуваме Русия. Погледнете картата – та Русия е голяма страна. Как бихме могли да я нападнем, ние би трябвало да сме самоубийци, някакви камикадзета, с цел да атакуваме Русия. Русия е огромна, мощна страна, само че тя е корумпирана и армията й е цялостна с идиоти, които я управляват и я ограбват. Ние в действителност се отнасяхме към руснаците като към братя, ние ги обичахме, работихме дружно.



- И след края на войната допустимо ли е да има някакви приятелски връзки сред Украйна и Русия?

- Няма по какъв начин да има приятелство сред нас повече. Те ни убиват и ние няма да ги назоваваме „ братя”. Ще имаме стопански връзки, тъй като това няма по какъв начин да се избегне. Но аз примерно повече не желая да стъпя в Русия, не желая повече да ги виждам тези хора. Даже с тези хора, с които съм работил и които въпреки всичко са положителни хора, не желая да поддържам връзка.

Всеки ден чета по какъв начин умират мои сънародници. Тук в България видях украинци, които са приютени, само че мечтаят да се приберат у дома. Те имат свои жилища, свои навици и желаят в Украйна. Да, тук им харесва, усещат се добре, само че те бяха принудени да бягат, а не тъй като го желаеха. На децата им е мъчително за бабите и дядовците, които останаха в Украйна и не могат да пътуват, тъй като са доста възрастни. На тях им липсва предходният живот. Някои от украинците към този момент са тук 3-4 месеца и не знаят още какъв брой ще останат. Защо децата би трябвало да страдат? Защо на 4 години той би трябвало да знае, че е напуснал Украйна, тъй като там се води война. Това е извънредно.

- Бихте ли разказали какво ви споделиха украинските съграждани по време на срещите ви в София?

- Психологически им е мъчно, тъй като те желаят да се приберат у дома. Преживяват дали няма да им разрушат домовете, дали няма да убият техни близки. Те не знаят по какъв начин ще продължат живота си оттук насетне. След като инфраструктурата, заводите, жилищните здания и комерсиалните центрове са разрушени, по какъв начин ще живеят. Това не са просто места за забавление, а това са и работни места, с помощта на които стопанската система се движи. Кой ще ни помогне да възстановим всичко това? Дори Русия няма толкоз пари, с цел да ни възвърне инфраструктурата. Нека гледат личната си кочина.

- Вашето семейство къде е?

- Ние с брат ми останахме в Киев, а майка ми и татко ми, както и част от фамилията ни отпътуваха зад граница, само че се надявам, че скоро ще се върнат.



Българската аудитория посрещна Олег Загородний с аплодисмент
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР