Това не е тайна: подаграта е запазена марка – страдание,

...
Това не е тайна: подаграта е запазена марка – страдание,
Коментари Харесай

Коя е „болестта на царете”?

Това не е загадка: подаграта е запазена марка – страдалчество, за богати хора още от дълбока античност. Всички детайлности за това заболяване необятната аудитория ще научи от новия документален филм „ Болестта на царете ” – безвъзмездна прожекция в Дома на киното на 5-и февруари от 19.00 ч. Сценарист е проф. д.м.н. Златимир Коларов, режисьор – Валентина Фиданова-Коларова, оператор – Здравко Ружев. Поканата е за всички „ некороновани царе ” с тази болест, за здравите им близки и тези, които са любопитни по отношение на генезиса и проявата на болестта.

Подаграта е най-честата възпалителна ставна болест с спешно протичане. Първото изложение на заболяването е от Инхотеп – инженер, математик, астроном и доктор в античен Египет. Пълното клинично изложение на заболяването е на Хипократ в антична Гърция. Той написа, че ревматизмът е заболяването на бедните, а подаграта – на богатите. Свързва го с разблуден живот, с преяждане и препиване. Най-доброто изложение на заболяването е на Синденхайм, считан за британския Хипократ. Той я разказва в научния си труд „ За подаграта и воднянката ”. Самият той е боледувал от подагра. В Средновековието са смятали, че подаграта се дължи на токсично вещество, което се стича от мозъка към ставите. Всъщност са били прави, че се касае за токсично вещество, само че не от мозъка. То е пикочната киселина, която изкристализира в ставите и предизвиква ставната рецесия. Още Хипократ е забелязал, че от подагра боледуват писатели, поети, пълководци, политици, въобще изявени и дейни мъже, без да може да изясни този факт. Обяснението в този момент е, че пикочната киселина работи на същите мозъчни рецептори като кофеина, теобромина и тоефилина, които са в кафето и чая и задейства и подтиква мозъчната активност като тях.

Филмът е документален с 3D анимация на процесите, които се развиват в ставата при подагрозна рецесия, с изявленията на лекари и заболели от подагра, с картини на типичен художници, изобразили заболели с рецесия в разнообразни житейски обстановки. Спонсориран е от Българското здравно сдружение по остеопороза и остеоартроза, на което проф.д.м.н. Златимир Коларов е ръководител от над 10 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР