Това не е студентският живот, за който Айрис Раатс мечтаела,

...
Това не е студентският живот, за който Айрис Раатс мечтаела,
Коментари Харесай

Нидерландските студенти се стараят да не допуснат коронавируса в къщите, които споделят

Това не е студентският живот, за който Айрис Раатс мечтаела, когато била призната в Лайденския университет, с цел да учи право.

След като пандемията от ковид хвърли дългата си сянка върху образованието в Нидерландия и по целия свят, множеството от нейните лекции към този момент се водят онлайн, а кипящият обществен живот в най-стария академични град в страната е подложен под ограничавания, с цел да се предотврати разпространяването на пандемията. Вместо това общественото другарство продължава най-вече сред четири стени в къщата, която 19-годишната студентка споделя с още 13 студенти, покрай централната жп гара.

"Много съм щастлива, че си открих стая в Лайден и че мога да пребивавам дружно с други студенти и да си организираме купони тук в кухнята. Само че това не е същински студентски живот ", сподели тя.

Препълнените със студенти къщи в университетските градове се считат за притеснителен източник на зараза в Нидерландия, където внезапно нарастват случаите на ковид през последните седмици, изключително измежду младежите сред 20 и 30 години.

"Много е комплицирано за студентите, в случай че 14 души живеят в къща с обща кухня и обща баня ", сподели министърът на образованието Ингрид ван Енхелсховен пред Асошиейтед прес. "Виждаме, че те работят дружно, с цел да намерят решение по какъв начин да обезопасят тези къщи ", добави тя.

Това се случва в къщата в Лайден, където студентите се сместват в комунални пространства съвсем толкоз натясно, колкото велосипедите им на стойките в предния двор. Обитателите са изработили лични правила за предотвратяване от вируса, като общо взето са се изолирали от външния свят, ограничавайки строго броя на посетителите.

Предполага се, че всеки студент с кашлица или течащ нос ще се самоизолира в стаята си, въпреки съквартирантите да признават, че е мъчно да се ползва прецизно това предписание. В пика на епидемията по-рано тази година студентите имаха право единствено на един посетител - предписание, което позволяваше на сътрудниците им да ги посещават.

Когато се освободи стая, събеседването на съквартирантите с възможни нови наематели, считани за евентуален източник на разпространяване на болестта, в този момент се случва най-вече онлайн или в задния двор на къщата.

Засега това прави добра работа за Айрис и нейните съквартиранти. Никой не е дал позитивен тест за КОВИД-19, макар че инфекциите в Нидерландия се усилват и държавното управление вкарва по-строги ограничения, с цел да ограничи разпространяването им.

Студенти се промушват навън-навътре в пренаселената кухня или беседват, седнали към дребна маса, затрупана с вестници, книги, канчета и чаши. Айрис пържи яйца, а студентът по фискално право Герард Велтхойс прави кафе. В хола, на долните стъпала на стръмно стълбище са струпани каси от бира, а празните бутилки са събрани в кашони. Една-единствена защитна маска виси, закачена на стенния рафт за поща на един от студентите.

Досега близо 100 000 души са дали позитивен тест за КОВИД-19 в Нидерландия и към 6300 са умряли, макар че действителният брой е по-голям заради лимитираното тестуване, пропуснатите случаи и други фактори.

Студентските общежития не са проблем единствено в Нидерландия.

Във Англия поради епидемиологични огнища в университети в градове като Глазгоу, Единбург и Манчестър хиляди студенти бяха затворени под карантина в жилищата си. Охранителите в някои факултети не разрешават на студентите да напущат постройките си.

Карантината разгневи студенти и родители, които настояват, че държавното управление и университетите е трябвало да бъдат по-добре готови, с по-ясни правила за обществена отдалеченост и постоянни проби за ковид за студентите.

Затварянето на студентите в общежитията също така не им пречи да водят обществен живот. Миналата седмица се наложи полиция да бъде извикана в общежитие в Единбургския университет, с цел да приключи многочислени студентски купони.

В Съединени американски щати десетки университети станаха горещи точки на пандемията. Въпреки че студентите са раздалечени в аудиториите и в столовите, вирусът продължава да се популяризира в пренаселените общежития и посредством празненства отвън кампусите, на които се приписват хилядите нови случаи.

В Лайден второкурсникът по физика Дейвид Хинтцен прекарва доста повече време, в сравнение с би желал, в спалнята си на третия етаж на къщата. Той прекарва дните, вторачен в преносимия компютър на масата до леглото му, макар че от време на време би трябвало да отива до университетската лаборатория, с цел да прави опити.

"Повечето от лекциите се водят онлайн през уеб страницата, тъй че всичко, което правя, е основно отсам. Понякога изучавам с другари, само че отново през преносимия компютър ", изясни той.

Не всички студенти в Лайден съумяват да устоят на изкушението на купоните. Полицията се намеси по-рано този месец, с цел да спре колекция на студенти късно вечерта в парк в Лайден, които не спазвали обществена отдалеченост.

"Не постоянно нещата се развиват добре ", съобщи Ван Енхелсховен. "Това беше, и те самите го признаха, неуместно и безконтролно, и би трябвало да се погрижим да не го позволяваме ", добави тя.

За студентите единствената изгода от рестриктивните мерки е, че имат повече време да се съсредоточат върху образованието си.

"Не можем да вървим по купони. Обикновено бяхме привикнали да купонясваме много дружно в града, само че всичко това спря, тъй че е малко скучно. Но в този момент можем да се съсредоточим върху занятията, така че всичко е наред ", сподели Велтхойс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР