Това не е шега“, мрачно каза Лусил. Съседката сложи ръка

...
Това не е шега“, мрачно каза Лусил. Съседката сложи ръка
Коментари Харесай

„Продават се четири деца“. Жестоката съдба на децата от обявата

„ Това не е смешка “, тъмно сподели Лусил. Съседката постави ръка на челото си и погледна децата. Лана, Рей Ан, Милтън и Сю Елън седяха на верандата и умерено чакаха ориста си. До тях беше сложена табела: „ Продавам четири деца “. Това се случи в Чикаго, Илинойс. Беше задушаващото горещо лято на 1948 година.

Люсил се омъжила рано – още нямала 17. Веднага откакто приключила гимназия, тя споделила „ Да “ на Рей Чалифакс, съвсем два пъти по-възрастен от нея. В Америка през 40-те години на предишния век имало доста такива фамилии: брачна половинка стопанка и брачен партньор, който работел от заран до вечер.

Рей карал камион, от време на време ходел до прилежащи щати, а Лусил се суетяла из къщата. Скоро се появило първородното им дете – момичето Лана. И след това пристигнал ред на Рей Анна, Милтън и дребната Сю Елън … По времето, когато фамилията било попълнено с четвъртия правоприемник, Рей изгубил работата си.

Семейство Чалифакс на практика нямали спестявания и Лусил очаквала петото си дете. Няколко месеца те се опитвали да се измъкнат – вземали пари назаем от другари и родственици, опитвали се да завоюват спомагателни пари, само че не успявали да трансформират нещата.

„ Ще ни изгонят, Лусил “, споделил един път Рей на жена си. Дължим наем на къщата. Ако не платим до края на месеца, ще прекараме нощта на улицата. “

Идеята да се продадат децата

Никой не знае сигурно на кого от  съпрузите Чалифакс е на концепцията. Въпреки това, на 4 август 1948 година в американските вестници се появила фотография: четири деца скупчени на верандата, а майка им крие лицето си зад тила им. И табела: „ Продавам четири деца “.

„ Това е режисура “, единомислещо решили доста читатели на вестника. Никой с здрав разсъдък не би могъл да си показа, че е допустимо сходно нещо. Тези, които сами са претърпели сложни житейски обстановки, поклатили глави – всичко може да се случи!

Семейство Чалифакс били залети с предложения: на Рей била обещана работа, на Лусил — помощ в къщата. Обикновените хора били подготвени да им дадат всичко, което имат – детски облекла, спомагателна консерва, икономисан $. Състрадателни съседи нахранили децата, като видели, че са гладни.

За известно време фамилията останало на повърхността, само че в последна сметка Чалифакс създали тъкмо както решили – всичките им деца се озовали в фамилиите на други хора. Включително дребния Бедфорд, роден единствено преди година.

Съдбата на децата

Бедфорд бил взет от строгите и надълбоко религиознo семейство Макданиълс и му било обещано ново име – Дейвид. Те не скрили от момчето, че е осиновено, и даже споделили, че брат му и сестра му живеят наоколо.

И в действителност, фермата Демот била доста покрай дома на Макданиелс. Принадлежала на предприемчивото семейство Зутман, което единствено за два $ получило правото да вземе шестгодишната Рей Ан.

Когато момичето в единствената си елегантна рокля тръгвала на път за фермата, по-малкият й брат Милтън плачел толкоз горчиво, че семейство Зутман решили: по този начин да бъде. И Милтън ще отиде с тях. Майката и бащата на детето въобще не възразили. Те нямали визия за какво Зутман внезапно са решили да вземат и двете им деца.

А всичко се оказало доста просто: фермата имала потребност от работна ръка.  Безплатното е най-хубавото. Рей Ан и брат й Милтън били прекръстени на Бевърли и Кенет.

Хлябът и фъстъченото масло съставлявали простата им ежедневна диета. Децата работели на полето и за най-малкото нарушение били наказвани. Един ден порасналият Милтън бил толкоз засегнат от несправедливото решение на своя „ нов татко “, че вдигнал ръка. В резултат на това Зутман се обадил в полицията.

Тийнейджърът бил арестуван, макар че се е опитал да избяга. Един арбитър го сметнал за опасност за обществото и той прекарва няколко години в психиатрична болница, откакто е заставен да избира сред неяи изправителен дом (център за задържане на непълнолетни).

Следващите няколко години се подлага на лекуване, като в края му изрично отхвърля да се върне при семейство Зутман. Той бил преследван от една мисъл: къде е същинската му майка? Какво е станало с нея? Защо им предизвикала това?

Намирането на Лусил не била мъчно. Тя се развела с Рей и се омъжила наново. И отново имала четири деца. Само че всички живеели до нея. „ Тя ни изостави, само че просто обожава новите си девойки “, споделил Милтън горчиво. Срещата с майка му била ледена. Впоследствие Милтън се дами и отпътува със брачната половинка си в гореща Аризона.

Рей Ан напуща дома си на 17, малко откакто претърпява брутална контузия. Като млада тийнейджърка тя е била отвлечена и изнасилена, поради което е забременяла. Изпратена е в дом за бременни девойки и бебето й е обещано за осиновяване, след което се връща във фермата. Винаги е трябвала работан ръка…

Братята и сестрите не знаели какво се е случило с Лана и Сю Елън, само че години по-късно съумели да се свържат още веднъж с тях посредством обществените медии. Лана умряла през 1998 година от рак, само че Сю Елън Шалифу била към момента жива.

Скоро Сю Елън, която също била дадена на непознати, също умряла. Хора, които я познават, описват, че до последно тя не можела да елементарни на майка си и да откри опрощение за дейностите й.

Само Дейвид, най-младият от всички, бил подготвен да елементарни на родителите си. „ Не би трябвало да ги съдим “, сподели той пред пресата. „ Беше доста мъчно за тях. “

Дейвид се реалокира в Ню Йорк, където работи като водач. Той напуснал приемните си родители, когато приключил гимназия, и не се опитал да поддържа връзка с тях.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР