Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума.

...
Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума.
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: Кабинетът Денков отива в историята

" Това не е политическа игра, а съблюдаване на дадена дума. Израз на поредност, политически феърплей и почитание към жителите. Днес извършвам уговорката, който поехме със взаимната декларация на 6 юни 2023 година ", към час откакто подава оставката си в Народното събрание. 

Премиерът напомни уговорките, поети със взаимната декларация преди сформирането на кабинета и означи, че дотук са изпълнени всички точки и всеки ред, " макар че разговорът от време на време беше взривяван и вкарван в задънени улици ". 

Министър-председателят особено подчертава върху шестата точка от взаимната декларация, която планува основаването на механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание, с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества. И прикани: 

" Нека удържим на думата си. През идващите 9 месеца би трябвало да извървим до дъно реформаторския път, който начертахме. За задачата е нужна политическа храброст - с цел да има самостоятелни съдии и прокурори, а не " осем джуджета " и подправени " нотариуси " в правосъдието; с цел да бъдат извадени регулаторите от кланово-семейните връзки, тъй че да контролират публичните връзки, а да не бъдат употребявани като бухалки за завладяване на бизнеси; с цел да е ясно кой подвига цените в страната и по чия повеля ".

Малко преди да стане ясно за подадената от Денков оставка от ПП-ДБ оповестиха, че ще предложат на Народно събрание да одобри оставката още в сряда, 6 март. От проектопрограмата за работа на Народното събрание, оповестена на уеб страницата на Народното събрание, стана ясно, че точка първа за през днешния ден е гласоподаване на план на решение за приемане на оставката на министър-председателя.

Оставката на Денков пристигна няколко часа откакто на съдружно съглашение, което оферират на сътрудниците си от така наречен сглобка.

" Да опитаме да създадем изцяло ръководство. Или вършим нещо същинско - брак, или повече не става по този начин ", безапелационен бе водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

" Предлагам да ми гласувате това доверие - да изпратим този преговорен екип с този документ и да опитаме да създадем изцяло ръководство. Повече такива за 9 месеца, за 6 месеца " а да забележим, а да се пробваме "... пробвахме се девет месеца. Или вършим нещо същинско, както дамите обичат да споделят - брак, или повече не става по този начин ", съобщи Борисов по време на Националното заседание на партията в НДК. 

Преговорният екип, излъчен от ГЕРБ, е формиран единствено от дами: Мария Габриел - водещ договарящ, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Борисов ги дефинира като " способени, твърди и в това време уверени, че бихме могли без избори да намерим решение ". Те ще седнат на масата на договарянията против няколко господа - водачите на  " Продължаваме промяната - Демократична България ", отпред с Николай Денков.

Борисов по това време ще е в Букурещ, където най-голямото политическо семейство на Стария континент - Европейската национална партия (ЕНП), се събира на конгрес. Дали излъченият от него екип ще реализира резултати, следва да разберем. За това към този момент единствено може да гадаем от в документите, които ПП-ДБ и ГЕРБ си предложиха едни на други. Сравнителен разбор на Dir.bg потвърди, че е доста по-обхватно и детайлно написано от, само че и че разминаванията в доста от позициите са налице.

За това накъде духат ветровете - към нови избори или съгласие по съглашението, може да съдим от първите реакции на ПП-ДБ: 

" ПП-ДБ приема резултата от днешното заседание на ГЕРБ-СДС като стъпка към основаването на атмосфера за градивен разговор. Изразяваме задоволство, че огромна част от точките, препоръчани в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и разисквани с нужната съвестност в препоръчаното от ГЕРБ съглашение ". 

Денков пък назова препоръчаното от ГЕРБ " положително начало за същински договаряния ". От представляващата го коалиция обаче желаеха ясно поети задължения, наблягайки че това изключва образуването на болшинства отвън това на двете парламентарни обединения.

Мария Габриел, която би трябвало да седне на премиерското място скоро и която преди дни по оферти от тях меморандум, избяга от конкретика и сподели единствено, че имат доста градивен разговор, който е значимо да бъде непокътнат в името на стабилността на страната.  

Дебатите по тематиката ще продължат и през днешния ден в Народното събрание, където оставката на Денков би трябвало да бъде гласувана. След това на ход е президентът Румен Радев, който още веднъж би трябвало да организира съвещания с всички парламентарно показани партии и да връчи мандат на ГЕРБ-СДС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР