Това не е къща за гости, а за лично ползване

...
Това не е къща за гости, а за лично ползване
Коментари Харесай

Пълен фалш! За гости ли са къщите за гости, строени с европейски пари


Това не е къща за посетители, а за персонално прилагане

След като прокуратурата разгласи, че стартира инспекция на всички къщи за посетители в страната, направени с пари от Европа, екип на bTV ревизира дали къщите за посетители в региона на столицата в действителност работят като такива.

В село Караполци, на половин час от София, има двете къщи, вдигнати с европари. Едната от тях е записана в Туристическия указател като място за настаняване от края на 2015 година и дори е категоризирана с 2 звезди. Дали някой екскурзиант може да се настани там?

Къщите в селото, които избираме на случаен принцип от регистъра на Държавен фонд "Земеделие ", са две.

Първата се състои от къща за живеене и огромен гараж. На записания туристически обект липсва табела, че предлага нощувка. В опитите ни да разгледаме къщата за посетители, никой не ни отваря.

Справка в регистъра на Държавен фонд "Земеделие " демонстрира, че планът за тази къща за посетители е субсидиран с над 391 000 лв.. Сградата е въведена в употреба през септември 2015 година По закон тя би трябвало да работи 5 години по-късно, т.е. и сега би трябвало да приема посетители, само че няма никого.

Жители на Караполци описват, че туристи в къщата не са виждали.

"Пълен фалш... Това в никакъв случай не е било къща за посетители, а за персонално прилагане. Собственикът си живее там, само че се води на друго име, на негов братовчед, на щерка. Даже преди две години желаеха едни руснаци да отседнат. Той сподели къщата си е моя, аз си пущам, който си желая ", описа Тодор Гергов.

 Резултат с изображение за За посетители ли са къщите за посетители, строени с европейски пари

Другата къща за посетители се намира на прилежаща улица. Тя разполага с две здания за живеене, гараж и барбекю. Получила е евросубсидия от 336 000 лв..

Опитите да се беседва със притежателите и там са безуспешни. Няма реклама на къщите в туристически уеб сайтове или обществените мрежи.

"С тези две къщи се гордеем, че имаме, другояче селото замира ", сподели кметът на с. Караполци Ангел Бонев.Той добави, че двете къщи за посетители са благосъстоятелност на една фамилия.

Тази къща се води на името на Радостина Митова. Това е жена му, изясни кметът.

Тя е коя?

Жената на Ивайло, синът на Валентин. Ивайло живее тук, а в другата живее татко му.

След информация в имотния указател установихме, че парцелите, върху които са издигнати къщите, са били благосъстоятелност на едно и също лице. Опитахме се да се свържем с него, само че без резултат.

От фонд "Земеделие " отхвърлиха каквато и да е информацията по тематиката с обяснението, че тече прокурорска инспекция за всички къщи за посетители.

По програмата за развиване на селските региони в предходния програмен интервал в действителност са налагани наказания - 32 плана за къщи за посетители са върнали цялата дотация, а 60 къщи са санкционирани, като върнатите середства са към 10 милиона лв..
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР