Това напрежение, което се натрупва - дали ще има заплати

...
Това напрежение, което се натрупва - дали ще има заплати
Коментари Харесай

Николай Денков: Трябва да успокоим хората и да стабилизираме дискусията за бюджета

Това напрежение, което се натрупва - дали ще има заплати и пари за пенсии, би трябвало да успокоим хората. И да стабилизираме полемиката за бюджета. Това разяснява пред NOVA съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ акад. Николай Денков. За него значим въпрос в този момент е да се изтегли бюджетът с неуместния, по думите му, недостиг от 6,4% и да се внесе " естествен " бюджет, който да се одобри бързо.
 
Относно състава на кабинета Денков, споделя, че в хода на договарянията са се разбрали, че оповестеният кабинет е този, от който се потегля. " Съставът на кабинета ще се основава на това, което към този момент представихме. Ако има промени, те ще са в няколко имена и ще са свързани с желанието ни да извадим още по-добър състав. Където е допустимо, търсим специалисти ", посочи Денков.
 
" До момента спор с Мария Габриел не съм имал. С нея се познавам от няколко години в качеството ѝ на еврокомисар. В областите, в които сме имали контакти, сме се разбирали задоволително добре. Това е значимо, тъй като неналичието на доверие е голям проблем в нашата политика. Аз най-малко ѝ вярвам, че ние можем да работим дружно. До момента това чувство се удостоверява ", добави той.
 
Денков е на мнение, че ротацията крие доста подводни камъни. " Нямам никаква заблуда, че задачата, с която се захващаме, е доста сложна. Политическият опит в другите страни демонстрира, че от време на време този вид държавни управления с ротация не съумяват да се оправят, провалят се в опита да се осъществят поредните мандати. Но има и други страни, в които се осъществят ", разяснява той.
 
Акад. Денков счита, че пред всевъзможни други други възможности, ротацията е била единствената, която води до няколко позитивни резултата.
Във връзка с поисканите имунитети на депутати, ръководителят на ПГ на ПП-ДБ разясни, че има опасност от прокурорски напън. Заради това, политическият напън към държавното обвиняване и делата " на трупчета ", съгласно него, би трябвало да се организира правосъдната промяна. " Имаме ясното чувство, че други хора се пробват да спрат този развой, тъй като им е преференциално ", добави той.
 
За него е ясно, че щом държавното управление е ротационно, значи, че е по-различно от коалиция. " С влизането на Мария Габриел ние сме в някакъв вид съдействие с нея и партията, която я излъчва. Причината е ясна - ние имаме потребност от болшинство, с цел да бъде подкрепено такова държавно управление ", сподели още Денков.
 
Той беше безапелационен, че от ПП-ДБ не са загърбили битката с корупцията. И разясни, че взаимните обвинявания постоянно не оказват помощ да бъде свършена работата. " Дали ще бъде компромис, който си е коствало, тъй като явно има компромис и от двете страни, ще разберем по резултатите. Нямам никакво подозрение, че това, което вършим през днешния ден, историята ще го съди по това какви резултати е постигнало ", заключи Денков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР