Това написа политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с множеството

...
Това написа политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с множеството
Коментари Харесай

Евгений Дайнов, DW: Една шепа хора правят милиони, а останалите 90% съхнат от жажда или се давят в наводнения

Това написа политологът проф. Евгений Дайнов по отношение на множеството безобразия, които се правят пред очите ни. Вижте и целия текст:

 

" Боя се, че стартира размиването на отговорността за наводненията по южното Черноморие. Затова желая да припомня фундаментални неща, до които се стига не със профилиран, а с обикновен здрав разсъдък.

 

Ако изсичаш гората, създаваш условия за свлачища и наводнения (когато вали) и за суша (когато не вали). Дърветата държат сянка и предотвратяват стопляне и засухи. Коренните им системи държат почвата и не позволяват тя да се свлича.

 

Гората над Тетевен бе изсечена за десетина години. Целият град знаеше, че водата му идва от извори, които ще пресъхнат, когато гората бъде унищожена. Тя беше и Тетевен е – явно вечно – на изключително яростен воден режим. Защо нито през днешния ден, нито в миналото се чу за този проблем? " Не можем да се надигнем против мутрите " – споделяха и споделят локалните. И седят на изсъхнало.

 

" Това да не ти е Виетнам "

 

Не противозаконната сеч е, обаче, казусът с заличаването на горите. През март 2007 година гората над село Миндя бе, за пръв път въобще в миналото, ликвидирана с гола сеч. Това бе направено от горските, изцяло законно. Отидох с тяхното котило във Велико Търново да ги питам кой ще заплати вредите от наводнението, което неизбежно следва да пристигна по деретата откъм Стара планина. Те ми обясниха, че съгласно " нáуката "  нямало да има наводняване. " Това да не ти е Виетнам "  (??), ми съобщиха триумфално. Аз си врътнах показалеца край слепоочието и напуснах с тряскане на врата. Когато през юли наводнението пристигна – единственото, което в миналото се е случвало – повреди три моста и изцяло отнесе един, по който в предните десетилетия съм минавал хиляди пъти. Още не е възобновен.

 

Години наред Странджа се изсича – свирепо, безмилостно и най-вече законно. Целта е, с изключение на всичко друго, процентът на вековни гори да намалее дотолкоз, че планината да загуби своя предпазен статут; и всичко да може да бъде дефинитивно и необратимо бетонирано. Резултатите ги видяхме - примерно в Карловско наскоро.

 

Да минем към речната тематика.

 

Трябва да си напълно безумен, с цел да твърдиш, че няма проблем да засипеш и застроиш дерета. Та нали, когато се зададе потопът, породен от сечта, водата ще би трябвало все отнякъде да мине? И когато деретата ги няма – минава през друго. Като да вземем за пример – през паркингите на Царево, заведенията на Арапя и хотелите на Нестинарка.

 

Мостове ще падат, пътища ще убиват

 

Не по-малко безумен би трябвало да си, с цел да твърдиш, че изгребването на инертна маса от реките не създавало проблем. Как да не основава, откакто реките слизат надолу – вкопават се в земята? Марица е надолу с три метра за последните 30 години, Струма – тук-там със седем. Това значи, че подпочвените води също слизат надолу, оставяйки на изсъхнало хората и стопанствата, намиращи се на повърхността.

 

Десетки мостове из цялата страна са поддали и ще паднат при наводняване. Защо са поддали? Пак поради спадането на реките. Проектирани са за едно тяхно равнище и няма по какъв начин мостовете да се оправят, когато реката се е вкопала метри надолу.

 

С инертните материали, изгребани от реките, се вършат основи на автомагистрала " Хемус ". Това е напълно и изцяло неразрешено, защото в тия материали е цялостно с коренища, тиня и всякаква друга органика, която няма по какъв начин да понесе съответното натоварване. Избягвайте, впрочем, да пътувате по бъдещата автомагистрала " Хемус " в сектора след Брестница по посока Варна. Там в основата на пътя са положени коренища от прилежащата река Вит. С очите си гледах как месеци наред багерите вадеха кал и коренища, обръщаха се на изток и ги изсипваха в основата на пътя. Този път ще убива.

 

Доколкото реки не престават да съществуват, те се стопанисват по изцяло безумен (отново) метод. Една естествена, оставена на мира река се саморегулира. Има завои, които убиват скоростта на водата при огромна вълна. Има влажни зони, които поемат разливите отвън обитаемоте места.

 

Когато индивидът коригира  " грешките " на природата

 

Още през 1950-те и 1960-те години, обаче, реките бяха " поправени ". По силата на тогавашната идеология, " дълг на индивида е да поправя грешките на природата ". Природата обаче неточности не прави и това се вижда от този момент и до през днешния ден. Реките са цялостни с " корекции " – с прави сектори, направени от индивида на мястото на естествените завои. Само по река Янтра (285,5 км дължина) корекциите са над 100.

 

Какво се случва? Когато пристигна огромната вълна, тя не се укротява по завоите. Напротив, набира скорост по " корекциите " и отнася селото надолу по течението. Това село прави своя промяна, с цел да отпрати водата още по-надолу с още по-голяма мощ. В европейската хидрология този метод е прочут като " да пратиш своето наводняване към прилежащото село ".

 

И, несъмнено, защото влажните (заливни) зони също са унищожени, когато " поправената " река прелее, тя прави това в обитаемоте места. За задачата край нея хората вършат " защитни насипи ". После не ги поддържат и реката ги пробива. После локалните вземат милиони от страната (т.е. от останалите граждани) и вършат бетонни насипи. Които реката също пробива, защото сечта над нея не е серпантина. После всички мажат сълзи и сополи пред медиите.

 

Река Веселина край село Миндя има две корекции, правени през 1960-те години. Преди десетина години те по този начин ускориха огромната вълна, че я блъснаха долу в завоя на Женския вир и отнесоха пътя, минаващ от горната страна. Впоследствие с външно финансиране оправихме първата промяна – върнахме завоите, меандрите и заливните зони. Оттогава сходни случки нямаме, въпреки втората промяна да си стои.

 

Когато институциите са корумпирани или нехаят

 

Реките, също така, са подложени на " зауствания " и " разрешителни за водоползвания ". " Зауствания " значи, че някоя корумпирана или нехайна институция ти дава позволение да си помпаш отпадъчните води в близката река – да речем река Еленска, която до неотдавна бе изцяло и напълно мъртва, поемайки отпадъците на мандра Елена. В момента е полужива, защото поема " единствено " отпадъците от всички хотели, заведения за хранене и къщи за посетители на град Елена, чиито управници изрично отхвърлят да вършат пречиствателна станция. Същото отхвърля да прави управата на Община Царево. Защо са тези отводи, които са изцяло необясними с инструментите на здравия разсъдък? Тръгнете след парите и ще разберете.

 

" Разрешителни " на собствен ред значи, че корумпирано-нехайната институция ти дава позволение да изпомпваш толкоз вода от реката, колкото ти би трябвало. Между 2000 и 2009 година, да вземем за пример, в междинното течение на Янтра и нейните притоци " разрешителните " покачиха изпомпването на води 80 пъти. Повтарям за повърхностно четящите: през 2009 година от тези реки се отнемаше 80 пъти повече вода, в сравнение с през 2000 година.

 

Правите всичките тези безобразия и след това желаете пари и доброволци, когато пристигна моментът да платите сметката? И обявявате народен печал за жертвите и ми хленчите по радиото? А най-после няма отговорни и с парите за " възобновяване "  се завърта безусловно същият цикъл, при който безусловно същите хора вършат милиони, а останалите 90 % съхнат от жадност и/или се давят в наводнения?

 

Няма по какъв начин да успехите природата. Тя ще ви победи. Дето се вика, с динозаврите се оправи, та няма да накаже кметове, горски, министри, депутати, мандраджии, хотелиери и впрочем.

 

Настоявам, впрочем, този път да се направи в действителност цялостна проверка на всички безобразия и няколкостотин длъжностни лица да влезнат в пандиза. Инак някой идващ път просто никой няма да оцелее. "

 

***

Автор: Евгений Дайнов, Дойче веле
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР