Това намекна експертът по киберсигурност Явор Танев, а гл. комисар

...
Това намекна експертът по киберсигурност Явор Танев, а гл. комисар
Коментари Харесай

Предупреждението за опасност, което предизвика паника, свързано с машините за гласуване?

Това загатна специалистът по киберсигурност Явор Танев, а гл. комисар Александър Джартов не изключва, че това е допустимо

Предупреждението за заплаха, което стресна клиентите на Виваком, е човешка неточност. Това разгласи в „ Тази заран “ по бТВ шефът на основна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ гл. комисар Александър Джартов, а малко по-рано в специалистът по киберсигурност Явор Танев загатна, че известието, провокирало суматохата, е обвързвано с машините за гласоподаване. 

„ Представете си всички сюжети в главата, които идват на елементарните хора, само че и на експерта по киберсигурност – дали този човек сбърка самичък или някой не го накара около цялата лудница с машините, дали някой не е хакнал индивида или системата “, сподели спецът в ефира на бТВ.

„ Нарушени са всички положителни практики – работено е в действителна среда, един човек е съумял да направи известие, което е напълно отвън подтекста и да го адресира от президента, а по-късно не е имало някой, който да го верифицира или удостовери. Без знанието на телеком или Министерство на вътрешните работи някой е употребявал тяхното въздействие и система, с цел да изпрати известието “, добави той.

По думите му при вчерашните проби на BG-ALERT не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност. 

„ Съобщение с текст „ test test “, в което е заплетен и президентът може да бъде изпратено от един човек до една трета или повече от популацията. Имаме страхотния шанс да забележим какъв брой зле е направена тази организация за ръководство на известията и по какъв начин един човек може да изпрати известие до всички “, съобщи Танев. 

Според него при произшествия би трябвало да се проучва коренната причина. 

„ Трябва да се разбере по какъв начин това се е получило, кой е оторизирал известието да премине през защитните процеси, имало ли е изобщо такива. Някой би трябвало да поеме отговорността, тъй като чувството, че това работи, даже и тестово, не е правилно. Истината е, че тази система не работи изобщо, тъй като който е решил, е пратил известие “, сподели той. 

Подобни проби се вършат в местна среда, безапелационен е киберекспертът. 

„ Нито един програмист или тестер не би трябвало да прави действителни проби в система, която е обвързвана с живите устройства. Ако се вършат проби в действителна среда, би трябвало популацията да бъде осведомено, а не всеки да си прави проби, когато реши. Когато имаме сериозни известия, обикновено е някой да ги валидира “, добави той.

По думите му в границите на три минути 40 души са му звъннали, с цел да му кажат, че са им хакнали телефона.
 Не е ясно кой е индивида, който е подал сигнала, каза гл. комисар Александър Джартов
„ Днес се надявам да знаем малко повече след срещата, която ще проведем с тях. Всички версии ще бъдат изследвани, тъй като всичкия труд от последните няколко години, с цел да имаме такава модерна система, се обезценяват и омаловажават “, сподели пък гл. комисар Александър Джартов, откакто водещият Златимир Йочев го пита дали е допустимо да има предумисъл в дейностите на виновника за суматохата, а да не става въпрос за неволна неточност. Казвам го в подтекста на протичащото се с машините за гласоподаване, посочи водещият. 

Той заяви, че има българи, напуснали домовете си, откакто са получили сигнала за заплаха по своя телефон.

„ Фирмата, която е ангажирана с създаване на софтуера BG-ALERT и нейното консолидиране с мобилните оператори, при осъществяването на тест, който е част от подготовката за формалното тестване, вместо в тестовата среда изпраща известието в действителната “, съобщи Джартов. 

Не е ясно кой е индивида, който е подал сигнала, добави той.

Грешката е с последствия и ние държим да знаем за какво се стигна до такава степен, посочи шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР