"Това наистина е голяма трагедия, съизмерима с една самолетна катастрофа. ...

"Това наистина е голяма трагедия, съизмерима с една самолетна катастрофа.

Ген. Румен Миланов: Голяма трагедия, но се правят повърхностни оценки

"Това в действителност е огромна покруса, съизмерима с една самолетна злополука. Но се вършат повърхностни оценки. Въпросът е дали злополуката е станала преди или след запалването на рейса. Всичко друго е разбъркване на догадки с някакви обстоятелства, което е погрешно. По случая работят едни от най-хубавите специалисти и те ще кажат какво тъкмо се е случило и какви са аргументите за нещастието ", разяснява членът на браншовата асоциация "Пътна сигурност " ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR ".

Той е безапелационен, че пътят няма по какъв начин да е отговорен за гибелта на тези 45 души.

"Пътят не може да бъде отговорен, минусите на пътя могат единствено да спомогнат за грешките на лидера. Там минават толкоз коли и не е настъпил случай до момента. Вероятно лидерът е имал погрешно държание. Но е правилно, че задачата на маркировките и знаците на пътя са да не объркват водачите ", съобщи ген. Миланов.

Един от проблемите, който някогашният началник на Народно събрание "Жандармерия " и НСБОП акцентира, е неналичието на съответни ограничения за обезопасяване и сигнализация на пътя.

"Нашата сигнализация е превъзходна, само че за 30 година обратно. Важно е поддържането на настилката, маркировката, защитните огради. Ние нямаме система, с която да следим положението на пътната настилка във връзка с сцеплението. Сега става една каша - имаме хубави правила, само че когато тяхното осъществяване не е вярно, виждаме какво става. И от десетилетия слушам едно изречение "Нямаме пари ", посочи ген. Миланов.

PR специалистът Любомир Аламанов подсети, че би трябвало да се съблюдава етичната граница при представянето на такива тежки вести.

"Това би трябвало да става умерено, със съпричастност към болката на хората. Този апетит за известност, кликове - прекален е. Нашата първа работа като комуникатори беше да прегледаме акциите си, в случай че има такива, които са по-весели и закачливи, да ги ограничим в един подобен ден ", съобщи Аламанов пред.

Той прикани да се разграничава информираността от сензационността.

Източник: dnes.bg