Това, на което станахме свидетели през последните часове – барикадирането

...
Това, на което станахме свидетели през последните часове – барикадирането
Коментари Харесай

Ананиев: Барикадирането в НС е провокация срещу държавността

Това, на което станахме очевидци през последните часове – барикадирането в Народното събрание, е директна провокация против държавността. Никога аз, министър председателят и държавното управление не сме отказвали разговор. Последната ми среща с протестиращите беше единствено преди 9 дни – тогава за следващ път чух нови претенции – за предпазена специалност, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени единствено сестрите от комерсиалната активност на лечебните заведения, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка последваща среща те слагат нови претенции – кое от кое по-неизпълнимо. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред публицисти след днешното изключително съвещание на Съвета на здравните министри в Брюксел, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Проблемът е, че техните претенции са с претенцията за промяна, само че, в случай че ние подходим като популисти и кажем „ да “ на всичко – това е злополука за здравната система, стана ясно още от думите на Ананиев.

Той уточни, че няма по какъв начин страната да фиксира 1220 лв. чиста стартова заплата на здравна сестра.

Министърът реторично попита: „ По-малко ли са учили, по-малко нужни ли са на обществото ни инженерите, строителите и какъв брой още специалности? Ами в случай че на следващия ден лекарите изискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се цялостен безпорядък “.

По отношение на настояването лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения министърът разяснява, че в случай че това бъде признато, ресурсът няма да е задоволителен за всички просто тъй като е стеснен.

„ Като резултат – качеството на здравната помощ ще се утежни и тогава, с съображение, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от в този момент. Няма по какъв начин да се разпределят пари на калпак “, сподели още Кирил Ананиев.

Той беше безапелационен, че е извършил всички претенции, които са реалистични и не слагат здравната система на България в риск. Министърът прикани всички, които сега се пробват да извлекат политически дивиденти в подтекста на идните избори, акцентирайки Българска социалистическа партия и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

След провокацията от последните часове, здравният министър съобщи, че оттук насетне Министерството на здравеопазването ще води диалози само с законно приетите организации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР