Това може би е отговорът на въпроса, защо у нас

...
Това може би е отговорът на въпроса, защо у нас
Коментари Харесай

Соня Момчилова: Това може би е отговорът на въпроса, защо у нас промяната боксува…

Това може би е отговорът на въпроса, за какво у нас смяната боксува. Такова умозаключение прави председателката на Съвет за електронни медии Соня Момчилова в собствен нов къс пост. Тя подхожда с лека подигравка, визирайки известни в общественото пространство лица.

 

SafeNews разгласява поста без редакторска интервенция:

 

„ Когато схванеш, че си простак, измененията към този момент са почнали! “ Това може би е отговорът на въпроса, за какво у нас смяната боксува.
Под поста има забавен коментар:

Много сте права, само че на мен не ми става хубаво от това което споделяте тъй като 30 и няколко години към този момент вършим единствено „ Проба неточност: докога? Годините си минават, хората остаряват само че хубаво няма да видят само че постоянно си оставаме с някаква вяра, Но, кой да ти я даде. Като сме още в един подобен интервал на в началото струпване на капитала. И Всеки гледа да се облажи за сметка на страната за сметка на бедния народ и всички властници играят на тая писта.

В предходен собствен коментар Соня Момчилова показа, че е обезпокоена: Информационно „ чистата среда “ може да се изроди в гонене и цензура.

За това сигнализира председателката на Съвета за електронни медии в изявление. Поводът е, че казусът с дезинформацията, който намира място във конгреси по целия свят. Обсъдана е по време на срещи сред политици от разнообразни страни Подхранвана от бързо развиващия се изкуствен интелект на фона на богатата на събития изборна година, дезинформацията беше тематика и на тазгодишната среща на Световния стопански конгрес в Давос.

„ Деликатно е въвеждането на свръхрегулация и прекомерният контрол върху работата на медиите “, сподели за Българска телеграфна агенция Момчилова. „ Съществува действителна заплаха стремежът към спазване на „ осведомително чиста среда “ да се изроди в гонене и цензура “, счита тя.

Борбата с дезинформацията

Дезинформацията може да бъде борена и с обучение, и със законодателни промени, счита Соня Момчилова.

„ Тревожното е, че изкуственият разсъдък се развива с доста бързи темпове. Без подозрение запознаването със скритите закани на интернет и обществените мрежи би трябвало да стартира в ранна възраст. Програмите в учебно заведение би трябвало да включват медийно ограмотяване, сподели тя. Въведохме дни на отворените порти, в които жители, студенти и възпитаници могат да ни гостуват и да се срещнат с работата ни, взехме решение да създадем клипове за радио и телевизия, които да осведомят и предизвестяват за най-честите образци на дезинформация и подправени вести “, разяснява Момчилова.

Според председателката на Съвет за електронни медии съществува и различен проблем – сложното адаптиране на остарялото законодателство, по което работи Съвет за електронни медии. А точно към новите действителности и провокациите пред които ни изправя дигитализацията и опциите на обществените мрежи и интернет.

„ С изненадите, които оферират генерираните изображения и тон, регулацията е в обстановка ежедневно да взема решение задания, непредвидени от съществуващото сега освен българско, а и европейско законодателство. Има страни с много развити и работещи практики по линия на медийната просветеност, законодателствата на всички европейски страни се готвят да се синхронизират с идното влизане в действие на Акта за независимост на медиите и Акта за цифровите услуги.

Дезинформацията по време на избори

Според оценката на Световния стопански конгрес в Давос рискът от дезинформация доближава връхната си точка по време на избори. „ Повсеместното прибягване към подвеждаща информация и дезинформация и инструментите, които разрешават разпространяването ѝ, могат да подкопаят легитимността на новоизбраните държавни управления “, се показва в „ Доклад за световните опасности “.

Според Соня Момчилова има доста образци за политици, които употребяват дезинформация.

„ За страдание никой политик в никакъв случай не е бил измамен под отговорност за лъжите и нерядко халюцинациите, които вербализира за печелене на благосклонности, доверие и облаги от персонален темперамент или осъществяване на лобистки задължения “.

 

Още вести четете в секция Коментари

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР