Това мнение изрази в предаването 120 минути“ по bTV журналистът

...
Това мнение изрази в предаването 120 минути“ по bTV журналистът
Коментари Харесай

Горан Благоев: Като митрополит, Даниил не правеше разлика между ж...

Това мнение изрази в предаването „ 120 минути “ по bTV журналистът и историк Горан Благоев.

 

„ Новоинтронизираният патриарх Даниил е четвъртият от възобновяване на Патриаршията. Трябва да знаем и да си напомним думите на Паисий – на първо време от всички славяни са се кръстили българите и са имали патриарх “.

 

„ Синодикът на цар Борил категорично стартира с преславските патриарси, които са пет. Борил е православен държател, тъй като привиква първия православен събор в историята на българската черква. В този синодик няма да си разрешават да напишат нещо, което не е правилно. Спорът е – архиепископия ли сме имали, или патриаршия? След като имаме Преславски патриарси, това значи, че сме били патриаршия още в Първото българско царство “, сподели още той.

По думите му българският патриарх би трябвало да води по пътя на истината. Понякога и със суровост, както Христос е бил непоколебим към учениците си.

 

" Преди всичко с обич, а не с наставление. Виждаме, че днешните времена са лукави от църковна позиция. Виждаме по какъв начин истината постоянно се подменя и лъжата се показва за истина “, добави Благоев.

 

Журналистът посочи, че в обстановка на тотално църковно разделяне в православния свят, воденето на огромна делегация показва авторитет и престиж.

 

" Възможно е патриарх Вартоломей да е измамен, че новият български патриарх няма да е русофил. Вартоломей е задължен да поздрави новоизбрания патриарх, само че имайки поради, че това е митрополит, който го е подлагал на критика - да забележим дали Вартоломей няма да ни поотстрани “, посочи историкът.

Благоев разяснява и словото на Вселенския патриарх Вартоломей:

 

„ Вартоломей сподели – „ Можете да избирате, който желаете, само че аз съм първият сред равните “. Оттук насетне е огромното предизвикателство към Българския патриарх да изиграе вярно картите си за нещо, което от дълго време общественици настояваме – Българската патриаршия да получи своето почтено пето място. Това значи, че Българската черква е по-стара като черква и патриаршия от Руската, Сръбската и Румънската. Има описи, по които се загатват църковните глави, в които сме осми “.

 

Специалистът бе безапелационен, че дребнодушните братя са тези, които оспорват Вселенската патриаршия.

" Ако се замислим, Даниил към този момент го направи. Сигналът от словото на Вартоломей е стеснителен. Ние демонстрираме на християнска Европа патриарх, който не прави разлика сред жертва и агресор “, акцентира той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР