Това лято в Бургас ще бъде представена впечатляващата изложба Мощта

...
Това лято в Бургас ще бъде представена впечатляващата изложба Мощта
Коментари Харесай

Това лято в Бургас ще бъде представена „Мощта на символите“ на Древен Египет

Това лято в Бургас ще бъде показана впечатляващата галерия „ Мощта на знаците “, разкриваща тайните на фараоните на Древен Египет.

От 15 юли до 11 септември във фоайето на Държавна опера-Бургас ще бъдат показани над 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло.

Артефактите са особено направени в Египет по поръчка на компания „ Хорус България “, под управлението на доктор Атеф Абдел Шафи, лекар по египтология и почитан академик. Д-р Шафи работи от 1977 година за популяризирането на културата на Древен Египет по света, а през 2000 година в Париж е почетен със специфичната „ Златна премия за технологии и качество “.

Артефактите, включени в сбирката, са подбрани тематично, като показват главните ритуали, действия и вярвания за живота в Древен Египет:

1. Вечност;

2. Розетски камък;

3. Митът за сътворението на света;

4. История за обич и лоялност против ненавист и предателство;

5. Възмездие и справедливост;

6. Сили които защитават;

7. Животът в сегашното и в отвъдното;

8. Смърт;

9. Секхмет – окото на Ра;

10. Сексуална мощ и плодородие;

11. Хатхор;

12. Тутанкамон – пътешестване към безсмъртието.

По мотив навършването на 100 години от откриването на гробницата на момчето-цар от британския археолог Хауард Картър, ще бъдат показани и част от съкровищата на младия фараон.

Интригуващата галерия от артефакти и особено направеният 15-минутен документален филм съставляват забавна просветителна платформа, обясняваща царските трофеи и инсигнии, божествата от Древен Египет, познанието за Дуат (отвъдното) и магическите творби на древноегипетските писари, художници и майстори.

Базар със сувенири, направени в Египет, аниматори с дрехи от античната империя на фараоните, лекции на египтолози, фестивали на египетската просвета, майсторски класове по древноегипетско изкуство, ще допълват експозицията.

Впечатляващият план „ Мощта на знаците “ се провежда взаимно от Община Бургас и „ Хорус България “ ООД, отдаден на загадките на Древен Египет, ще способства за разширение на познанията за Древен Египет на жителите и гостите на Бургас.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР