Това лято цели 21 български плажа ще носят най-утвърдения екоетикет

...
Това лято цели 21 български плажа ще носят най-утвърдения екоетикет
Коментари Харесай

Повече пари за българския туризъм? Рекорден брой плажове получават син флаг

Това лято цели 21 български плажа ще носят най-утвърдения екоетикет в туристическия бранш - " Син байрак ". Това става, откакто интернационално жури ги отличи с влиятелната премия. Новината беше доказана и от Министерството на туризма. От Българската асоциация на туроператорите (БАТА) обявиха за Money.bg, че оценката ще докара до повече туристи този сезон и надлежно повече пари за българския туризъм.

Синият байрак и въведен от Франция през 1985 година и е считан най-утвърдения еко-етикет в света. Отличието има за цел насърчаването на екологичното обучение и устойчивото развиване на туризма.

" Синият байрак води след себе си и до повишаване на интернационалните туристи, измежду които от ден на ден хора отиват на море в страни с повече такива плажове. Този приз е знак на непорочност и положително положение на плажовете, като предизвиква и по-доброто ръководство на яхтените пристанища по целия свят ", обясниха за Money.bg от Българската асоциация на туроператорите .
 Снимка 598535
Източник:

Българските плажове с оценката " Син байрак ":
Албена Бяла лагуна Кранево-Север Златни пясъци Слънчев ден Хижа Черноморец-Юг Аркутино Марина Диневи Обзор - Централен Св. Влас - Изток Св. Влас - Нов плаж Трите плажа на Слънчев бряг Несебър - Юг Поморие - Изток Созопол - Централен Созопол - Харманите Къмпинг " Черноморец " Дюни Дюни - Юг Аркутино
Всяка година Син байрак се присъжда на над 5000 плажа, яхтени пристанища и туристически кораби в 50 страни по света. Българско Движение " Син байрак " ръководи Програмата " Син байрак " в България от името на Фондацията за екологично обучение (FEE). 
 Недостиг на 20 000 служащи в областта на туризма: ето каква е междинната заплата в бранша
Недостиг на 20 000 служащи в областта на туризма: ето каква е междинната заплата в бранша

На кого ще разчита бизнесът?

На фона на положителното отличие и очакванията за мощен летен сезон, в сферата на туризма у нас към момента има дефицит на към 20 000 служащи. През април, инспекция на Money.bg измежду туроператорите сподели, че от декември 2022-а година до април 2023-а туристите у нас са били с 23% повече, в сравнение с през 2019-а-2020-а година .

Недостигът на фрагменти е главното терзание на бизнеса преди старта на летния сезон. Средната заплата в бранша е към 2000 лв. , обявиха за Money.bg от Българската асоциация на туристическите организации (БАТА). Въпреки това дефицитът на служащи е голям проблем, на който решение все още на процедура няма.

" Предлаганите заплати стартират от 1500 лв. и стигат до 2500-3000 лв. и нагоре, само че нови претенденти на процедура няма . Дори когато имаме повече туристи на промяна нормално е един готвач, другите са помощници. Същото е и със сервитьорите. Недостиг на личен състав имаме и измежду камериерките, както и нагоре - измежду някои мениджърски позиции ", разясняват притежателите на спа комплекс покрай Пловдив, които имат и огромен хотел в един от черноморските ни курорти. Те споделят, че на морето казусът през лятото ще е същият.

В дребните фамилни хотели обстановката не е по-розова. От една от по-големите къщи за посетители в Синеморец, която е с близо 30 годишна история, описват за Money.bg, че през последните години са принудени да работят сами през лятото.

" Когато успеем да наемем личен състав, те са хора над 60-65 години. Младите хора от България към този момент просто като че ли не желаят да работят в областта на туризма ", споделя собственичката Галя Димитрова.

Летен сезон 2023 година:
Цени на почивките - повишаване с сред 7 и 12 процента Заплати на личния състав - нарастване с към 10 процента Средна заплата - 2000 лева
В по-големите морски хотели бизнесът ще разчита най-вече на летни служащи от Киргистан, Турция и Украйна - най-вече сутденти.
 Силно лято за българския туризъм
Силно лято за българския туризъм

Туристите похарчиха с 19% повече това лято у нас, по отношение на последнота предкризисна година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР