Това лято Сардиния въвежда редица ограничения за летовниците, включително входна

...
Това лято Сардиния въвежда редица ограничения за летовниците, включително входна
Коментари Харесай

Свръхтуризъм: Сардиния въвежда такси, глоби и забрана за хавлии

Това лято Сардиния вкарва редица ограничавания за летовниците, в това число входна такса за плажовете, санкции до 3500 евро, както и възбрана за слагане на хавлии.

Бреговата линия на острова е известна с девствените си пясъчни линии, в това число известния розов плаж. Но крайбрежието му също страда заради неуважителното държание на посетителите и свръхтуризма.

За да отбрани крайбрежията си, островът ограничи броя на посетителите и вкара входна такса за най-популярните си плажове, написа Euronews.

Разположена край западния бряг на Италия, Сардиния има едни от най-красивите плажове в страната. Островът постоянно е обявяван за едно от най-хубавите места в Италия за морска отмора.

Spiaggia Rosa, ситуиран на отдалечения остров Будели, притегля хиляди туристи всекидневно през лятото, които се възхищават на превъзходния розов пясък.

Заради прекомерно огромната известност на плажа, той е затворен за гости от средата на 90-те години откакто част от пясъка почнал да изчезва. И към днешна дата, посетителите могат да му се любуват единствено от разстояние, возейки се на лодка. Тъй като държавното управление откри, че туристи контрабандно придвижват от пясъка, тази година към този момент влизат в действие санкции от 500 до 3500 евро за вървене по плажа.

Други известни плажове, измежду които са La Maddalena, Cala Coticcio и Cala Brigantina лимитират броя на посетителите. В архипелага La Maddalena два плажа към този момент са с стеснен достъп. Миналата година единствено 60 души дневно можеха да посетят Cala Coticcio и Cala Brigantina през лятото.

Пътуващите трябваше да резервират своя слот онлайн и да платят 3 евро на човек, с цел да имат достъп до плажовете, съпроводени от гид.

Лимитът за гости и таксата за достъп към момента не са оповестени тази година, само че визитите евентуално ще би трябвало да бъдат резервирани посредством непосредствено свързване с локален гид, както предходната година.

Няколко други плажа към острова също разрешават достъп единствено на стеснен брой гости. На север Cala Brandinchi и Lu Impostu ще лимитират броя надлежно до 1447 и 3352 сред 15 юни и 15 септември. В Cala Mariolu се позволяват 700 души дневно.

Във Виласимиус на югоизток, плажуващите, които се насочат към Пунта Молентис, Риу Троту и Порту Са Рукси, би трябвало да платят за достъп до паркинга. Таксата за едно транспортно средство е 10 евро, като за всеки пасажер се доплаща в допълнение по 1 евро.

На западния бряг известният плаж Пелоса на Стинтино, ще посреща до 1500 души дневно. Което е доста по-малко от 4000-те дневни гости през миналото лято.

Посетителите би трябвало да резервират билет, който коства 3.50 евро. Според разпоредбите са неразрешени и плажните кърпи. Посетителите могат да събират слънчеви лъчи, лежешком на постелки, а не кърпи. Причината е, че те „ събират “ по-малко пясък и по този начин по-трудно се нарушава целостта на плажа.

В Оглиастра на източното крайбрежие на Cala Birìala се позволяват 300 души дневно, а плажуващите, които идват с лодка, могат да останат единствено 90 минути. По сходен метод посетителите на Cala dei Gabbiani също са лимитирани до 300.
Как Италия лимитира свръхтуризма?
Сардиния се причислява към няколко други известни туристически дестинации в страната, които вкараха ограничавания вследствие на пренаселеността.

Венеция към момента обмисля система за резервации и такса за посещаване на града. В град Портофино на италианската Ривиера туристите, които се задържат прекомерно дълго и блокират улиците, са изправени пред санкции от 270 евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР