Това ли е днешният ученик!? Срещу профанизацията и липсата на

...
Това ли е днешният ученик!? Срещу профанизацията и липсата на
Коментари Харесай

Млатене, селфита, емоджита и неграмотност! Това ли е днешният ученик!?

Това ли е днешният възпитаник!? Срещу профанизацията и неналичието на държавна политика в учебните заведения изригна известният правист и проф. Атанас Семов. Синът на починалия проф. Марко Семов се обърна персонално до просветителния министър с извънредно ядосан и изпълнен с болежка апел! Safenews.bg разгласява откритото му писмо без редакция.

До Министъра на образованието и науката

Уважаеми господин Министър,

В началото и на Вашия мандат преди три месеца насочих ясни послания за трагичните проблеми в българското обучение. От тогава имахте голям брой съвещания на Министерския съвет и голям брой изявленията. Не споменахте и дума за това, за което Ви бях призовал и за което приказвам от две десетилетия…

Вместо това чухме да говорите за промени, като: „ ще се понижат домашните ”, „ Под Игото ” ще се реалокира от 10-и в 9-и клас ”, от стратегиите ще отпадне проучването на понятието „ комплицирана рента ”… Но констатацията си остава елементарна: в българското обучение има голям проблем! Или по-скоро България има голям проблем с образованието!

Българският народ е народ с изключителни качества и не заслужава продължаващата разруха на българското учебно заведение. Доказателствата са доста – от все по-конфузните ни резултати в Програмата за интернационално оценяване на учениците „ Пиза ” до трагичното ни закъснение в съвсем всевъзможни влиятелни ранглисти.

Все още имаме прелестни деца, които с изключителните си персонални качества и с усърдна извънкласна (!) работа на своите учители към момента побеждават целия свят на олимпиадите по естествени науки.
Но от днешното българско учебно заведение излизат и неприемливо доста необразовани социопати, чийто светоглед стартира с „ води ме в някоя квартална механа ”. Изначално унищожени младежи, които:

– мъчно сформират цели фрази и не могат да пишат без емотикони;
– пушат и пият, тъй като алкохол и цигари се продават свободно на всички места към училищата;
– взимат опиати, тъй като опиатите са им на разположение на всички места, в това число в постройката на учебното заведение!;
– се бият и се снимат, тъй като от години отвред им се постанова, че мускулът и силиконът са ВИП.

Да, не всички деца са такива! Но доста, неуместно доста и от ден на ден!

А българското министерство на образованието продължава и да нарушава Закона за предучилищното и учебното обучение. В неговия член 5, алинея 1 са закрепени главните цели на предучилищното и учебното обучение, измежду които на второ място „ запазване и одобряване на българската национална еднаквост и българското национално съзнание ”. Тази законова заръка не е изпълнена в нито една утвърдена от МОН образователна стратегия и в нито един утвърден от МОН учебник!

Изучаването на българската история в българското учебно заведение е направено по този начин, че най-после детето да не знае нищо… Няколко министри подред обещаваха преправяне на образователните стратегии. През април се организира и национална кръгла маса по проблемите на патриотичното обучение. И нищо!

Учебните стратегии остават пагубно неприятни – и надлежно неприятни са написаните по тях учебници: цялостни с непотребна информация, която убива устойчивото познание, а значимите събития и персони са показани малко и извънредно бездушно.

В резултат на това множеството възпитаници не знаят даже по кое време „ се е сбъднал Златният век ” (цитирам един учебник!)… За „ ситуацията на българите под османска власт ” учат, че „ българите били в неравностойно състояние, тъй като не можели да се обличат с красиви облекла, да строят огромни къщи и високи църкви ” (пак откъс от утвърден от МОН учебник!).

Християните „ прекосявали към исляма ”. За Бенковски в 7 (!) реда четат, че „ повел чета (дори не се загатва „ Хвърковата ”), с която обикалял страната ” – като с туристическа агенция… А Апостолът – той „ се борил против законната власт ” и най-после „ бил хванат и обесен край София ”, като елементарен престъпник…

Затова си разреших да напиша, че българските учебници са подложени на Баташко кръвопролитие (самото то също не се изучава). В нито една образователна стратегия – от 1-ви до 12-и клас! – не се загатват нито един път думите „ Родина ” и „ Отечество ”. Дори в образователната стратегия по „ Родинознание ”! Няма израз „ историческа памет ” – в нито една образователна стратегия.

Учебниците, написани по тези образователни стратегии, са цялостни с …празноти. В тях „ глухо и ужасно дрънчат окови ” – с цел да се окаже, че „ тоз, който падне в пердах за независимост “, там си остава – където е паднал. В учебниците място за него няма, нашите учебници са същинска „ епопея на забравените ”…

След като подхванах самодейността „ Да върнем България в Българското учебно заведение ” ми писаха или ми се обадиха доста учители, от цялата страна. И, без да се познават посред, си ми описаха горе долу една и съща история: по семинари – „ методологични ”, за подготовка на образователната година – ги инструктират да не приказват за робството, да не натъртват на въстанията, на кланетата, на протестите, да не приказват за еничарството, с цел да не се, изтъквам!, „ насажда ненавист ”…

И това не е нито от през вчерашния ден, нито единствено по един образователен предмет! Това е прокарвана от най-малко 2 десетилетия отродителна политика. В нито един български учебник няма да намерим даже съдбовното обръщение на Ботев (от писмо до Иван Драсов): „ От всички добродетели на света най-първа добродетел остава любовта към Отечеството! ”…

Затова Ви приканвам, господин министър на образованието, неотложно да оповестите:

Ще се подхващат ли ограничения, по кое време и какви, за прекъсване на обезбългаряването на българското обучение и осъществяване на условието на закона – особено по предмети като „ История ”, „ Български език и литература ” и „ География ”?

Ще се подхващат ли ограничения, по кое време и какви, за доста ограничение на продажбите на алкохол и цигари на възпитаници?
Ще се подхващат ли ограничения, по кое време и какви, за очистване на разпространяването на опиати измежду учениците?

Призовавам всички българи, които споделят този апел, да изразят поддръжка – явно е нужна насила за връщане на българската историческа памет в българското учебно заведение!

И не, не е правилно – и не може да бъде! – че българските учители са срещу променяне (и в действителност очовечаване) на образователните стратегии, тъй като това „ щяло да им отвори нова работа ” или „ да им усложни живота ”…

Българският преподавател е пръв деятел на българския образован национализъм и не разсъждава по този начин! Той към момента поддържа огънчето на националната свяст – макар министерството на образованието…

Още вести четете в секция “България “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР