Това крах ли е или не е крах? Шокът, който

...
Това крах ли е или не е крах? Шокът, който
Коментари Харесай

Има ли крах или няма крах на Уолстрийт?

Това провал ли е или не е провал? Шокът, който раздруса Уолстрийт в понеделник, и се разпростря по международните пазари провокира боязън от негативна серпантина, само че сегашната икономическа непоклатимост по-скоро дава съображение да се твърди, че това е краткотраен припадък на уязвимост.

Сривът на борсата в Съединени американски щати след месец на еуфория бе мощно впечатляващ и поражда паники. Опустошителните му последствия се усещаха към момента и във вторник, 6 февруари, със загуби по азиатските и европейските тържища.

" Отдавна не бяхме виждали съмнения от подобен мащаб и в този смисъл това е травматизиращо. Мнозина вложителите бяха не запомнили, че пазарите могат да вървят надолу ", признава Жан-Франсоа Робен, специалист по облигациите в банката Natixis.

Вълната се надигна в петък с новината за доста нарастване на заплатите на американците през януари, която съживи опасенията от ускорение на инфлацията и от повдигане на лихвите. Всичко това бързо закупи съответно измерение с повишение на лихвите на дълговия пазар, а Съединени американски щати бяха в челната редица.

Тези опасения са подбудени най-много от страховете на вложителите, че централните банки ще приключат по-скоро от предстоящото ограниченията в поддръжка на стопанската система, откакто дълги години те изливаха големи потоци свежи пари.

" Защитени от централните банки и тяхната благотворителност, вложителите привикнаха с ниски лихви по кредитирането, както и с ниска инфлация и непоклатимост ", отбелязва Жан-Луи Мурие, икономист от медиатора Aurel BGC.

" Ефектът на овчия инстинкт "

Сегашната настройка на пазара, без огромни съмнения, подбудена от вездесъщността на паричните институти, " която способства за овчите резултати, изяснява, апропо в огромна степен, мащабът на отклонението, разяснява Робен.

Вездесъщността обаче си остава мажоритарна.

" Можем да кажем, че става дума за промяна, не мисля че това е под паника вятър ", разяснява на конференция Жан-Лоран Бонафе, общоприет шеф на BNP Paribas.

Според специалистите пристъпът на тресчица разкрива най-много " логиката на психиката на пазара ", както означи Кристофър Дембик, отговарящ за икономическите проучвания в Saxo Banque.

Именно това измерение обаче подхранва риска и в този смисъл идващите сесии ще бъдат решаващи.

" Понякога пазарите са склонни да си основават лична действителност ", отбелязва Венсан Жувинс, пълководец на JPMorgan AM.

И добавя: " Активизирането на инфлацията и повишението на лихвите по кредитирането към този момент бяха станали тематики, които би трябвало да се наблюдават ", и в този смисъл новината от петък за заплатите " може да наподобява елементарно опрощение ".

Защото " обективно няма условия за същински провал ", разяснява той, подкрепяйки мнението на повече специалисти.

" На икономическо ниво нищо не се е трансформирало. Тъкмо противоположното, най-новите индикатори единствено удостоверяват, че международната стопанска система остава постоянна ", добавя той.

" Здравословна промяна "

" Пазарите не престават към момента да са под въздействието на контузията от 2008 година, когато избухна най-тежката финансова рецесия за последните 30 години. Сега обаче не сме 2008 година. Няма никаква причина за суматоха. Резултатите на фирмите се покачват. Индексите за интензивността доближават оптимални стойности от десетилетия ", показва и Робен.

На този стадий " сегашната промяна е по-скоро здравословна ", добавя той.

Мнение, което показват доста играчи на пазара, откакто показателят на Уолстрийт S&P 500 регистрира през януари най-хубавото си годишно начало от 1997 година.

Връщането към действителността в това време е безапелационно.

" Инвеститорите се притесняват, че активите, определяни като рискови, в действителност могат да се окажат рискови ", акцентира Мурие.

" Има мощ, която желае да ни напомни някои неща ", отбелязва Робен. Според него тези събития напомнят, че " инфлацията и съмненията не са изчезнали или пък че централните банки няма да бъдат постоянно на разположение ".

При все това, добавя той, " тази промяна дава най-много удобни благоприятни условия: на това ниво стойностите от CAC 40, да вземем за пример, не са скъпи, изключително през вероятността на корпоративните резултати и растежа в Европа, тъй че в този момент по-скоро се разкрива преференциална опция да се купуват акции ".

Анжелина Булестеикс, Франс прес

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР