Това коментираха експерти по повод трагичната смърт на 45-годишната българка

...
Това коментираха експерти по повод трагичната смърт на 45-годишната българка
Коментари Харесай

Вертиго убило Теодора, опитала да подобри рекорд

Това разясниха специалисти във връзка трагичната гибел на 45-годишната българка Теодора Балабанова, която почина при опит да се гмурне на дълбочина от 231 метра или по този начин да усъвършенства с 10 метра настоящия връх на Гинес.

При инидента, който стана в неделя в региона на залива Торонеос в Халкидики, пострада и брачният партньор й Михаил, с който са притежатели на първия водолазен български център в Гърция.

Всички в сектора са безапелационни, че Теодора и Михаил са едни от най-големите експерти в дълбочинното гмуркане и добре са осъзнавали рисковете.

Михаил Заимов, който също е експерт по по този начин нареченото техническо гмуркане, разяснява пред Нова телевизия:

„ Да слезеш на такава дълбочина е извънредно нещо. Колкото хора са били на Луната , толкоз са били и на толкоз надълбоко. Трябва да почитаме осъзнатото решение на Теодора. Всички ще я помним постоянно ".

Костадин Георгиев, съсобственик на школа за гмуркане, пък добави:

„ При сходни гмуркания би трябвало да се изкачиш на повърхността на избрани равнища и за несъмнено време. Прави се проект, по който се работи при нанагорнище на повърхността. Трябва да се стопира на избрани стъпала, на които се поемат избрани газове. Не се ли следва проектът, всяко нанагорнище е пагубно”.

Той опроверга информацията, че Михаил е в тежко положение.

„ В положително положение е, контактен е. Има проблем единствено с ухото”, сподели Георгиев.

Попитан можело ли е да бъде предотвратен този съдбовен за Теодора излаз, той отговори, че каквото и да е било направено е щяло да докара до гибел.

Самият Михаил през вчерашния ден разяснява след престой в болница:

"Направихме доста усилена и сериозна подготовка, дайвът потегли съвършено, достигнахме дълбочината, плувахме нагоре, дори с прочут консерватизъм и нещастието се случи на 40-ия метър, към този момент в крайната фаза на дайва, където проблеми с ухото провокираха вертиго у Теодора, а по-късно и при мен ".

Балабанов изяснява, че вертигото е положението на дезориентация, всичко се върти, човек стартира да се върти, не знае къде е горе, къде е долу и какво става. Това е все едно да ви качат на въртележка и да ви въртят със 100 км./ч, дава образец той.

" Теодора се държа героичен до последно, тя беше сюрпризирана от обстановката, както и аз, не изпадна в суматоха, само че просто в един миг ресурсите свършиха и тя се удави ", сподели още брачният партньор й, който показа, че тя е най-скъпото му създание и не знае по какъв начин ще живее в този момент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР