Това коментира за БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева. Според нея

...
Това коментира за БТА психологът доц. Маргарита Бакрачева. Според нея
Коментари Харесай

Психолог: Жената все повече в света на мъжките роли

Това разяснява за Българска телеграфна агенция психологът доцент Маргарита Бакрачева.

Според нея обаче това, което потиска мъжкото у мощния пол, е проявата на по-висока степен на настъпателност. Жените желаят да бъдат одобрявани наедно и изземват доста от мъжките функции. Самите те заявяват че търсят благ, обаятелен, занимателен мъж с възприятие за комизъм, а някак си пропущат да добавят листата с останалите качества, за които считат, че се подразбират. Нищо обаче не се подразбира и проявата на агресивност, търсенето и ухажването от страна на дамите прави мъжете по-пасивни, това води до още по-голяма интензивност от страна на дамите и се получава един затворен кръг, отбелязва психологът. По нейни наблюдения в нашето общество мъжете в по-висока степен от други страни демонстрират приемливост и приемане към кариерния триумф на дамите, изключително на приблизително мениджърско ниво.

Въпреки че от години има доста маси в заведенията, които са заети единствено от дами, българският мъж въпреки всичко е запазил част от пристрастеността си на "ловец " и това би трябвало да се пази и подтиква, счита доцент Бакрачева. Жените преди всичко желаят да се усещат дами - ценени и уважавани, само че и с задоволителна опора и протекция.

Независимо от степента на равноправност, всяка жена обича да бъде глезена, изненадвана, обгрижвана и обичана, да се оглежда в очите на мъже и да вижда, че е харесвана, разяснява тя.

Според нея обаче дамите от ден на ден се пробват сами да си доставят това, от което имат потребност и все по-рядко се сещат да споделят, че са слаби в някои моменти, че имат потребност от внимание и грижи. Най-честата неточност е позицията "ако ме обича, знае какво желая ". Мъжете не са гадатели или рентген и, в случай че не им бъде казано ясно какво се чака от тях, те се затрудняват и стартират да работят слепешката, което среща една нацупена физиономия или ледено безмълвие, тъй като не са се сетили за нещо, изяснява психологът. Споделяйте, поучава тя.

Бакрачева отбелязва другият метод на говорене при мъжете и дамите. Мъжете приказват, с цел да търсят решение. За тях е мъчно да одобряват един диалог, който е просто шерване, без да се намира съответно решение. Дамите, противоположното, имат потребност да изразят страстите си, да бъдат чути. Често без търсене на противоположна връзка, само че най-много без подготвени препоръки. Те просто желаят "да им влязат в обувките ", да видят света през техните очи. Има нещо общо и при двата пола и това е желанието за поддръжка, безрезервна поддръжка и приемане. Оттам нататък могат да се разграничават сферите и методите - може да е за осанка, за персонални качества, реакцията в случаи на крах. Важното за двойката и взаимоотношенията е не рецензията, която, за жалост, е чест сателит във всекидневието, а поддръжката. Тоест отношението би трябвало да е "аз те одобрявам подобен, какъвто си ", а не "искам да се промениш ", показва доцент Бакрачева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР