Това коментира Гергана Иванова, член на УС на Съвета на

...
Това коментира Гергана Иванова, член на УС на Съвета на
Коментари Харесай

Г. Иванова от The Smarts: Женските амбиции и мечти все още умират в патриархалния български бит

Това разяснява Гергана Иванова, член на УС на Съвета на дамите в бизнеса в България, създател и ръководещ сътрудник в информационна група The Smarts по Блумбърг.

 

" Темата за равнопоставеност, включване и многообразие става доста значима за всички бизнеси в страната... В България живеем с мисълта, че поради социалистическото ни минало сме много равнопоставени сред мъжете и дамите. Изследване преди години демонстрира, че това не е напълно по този начин - едвам 10% от фирмите в България са ръководени от жена-мениджър. Това е доста повече от Германия (5%), само че сме под междинното равнище на Европейски Съюз за присъединяване на дами в бордовете на компании. Въпреки нашето самочувствие и себеусещане, че нещата са много положителни, има доста, доста още какво да работим. "

Ако въпреки всичко в България се поставят от ден на ден старания и в действителност има благоприятни условия за една жена да реализира висока позиция, по-големият проблем е на битово равнище, сподели Иванова.

" Доста женски упоритости и фантазии умират на битово равнище. Нашето много патриархално общество с много стандарти не че не разрешава, само че не дава път на девойките да порастват и да вършат това, което в действителност желаят в живота, и им постанова ролята на дами, които преди всичко би трябвало да се грижат за фамилията. "

Този стандарт не е изолирано събитие в избрани обществени групи или обитаеми места. Иванова цитира проучване на " Евростат ", показващо че 80% от българите считат, че дамите са по-склонни да взимат прочувствени решения. " Подсъзнателно това значи, че хората считат, че дамите не са толкоз пригодни за заемане на високи постове, защото прочувственото решение допуска неустойчивост и колебливост. Този % е много по-нисък в Европа ".

Съветът на дамите в бизнеса в България навършва 10 години през 2023 година, като е развивал разнообразни планове за усилване на равнопоставеността сред половете и сред малцинствените групи, описа Иванова. През 2022 година са били учредени първите награди за включване и равнопоставеност в България, а дружно със СУ " Св. Климент Охридски " се организира и академия за повишение на културата и познаването на тематиката.

Професионални сфери като рекламата и връзката, в които са въвлечени повече дами, са добър образец за бизнеса за изгодите от включване на по-разнообразни групи с друга полова ориентировка или от разнообразни малцинства, сподели Иванова.

" Показваме по какъв начин тъкмо това многообразие в екипите дава повече поле за изява и креативност. А ние сме в сферата и века на творчеството и тя ще бъде все по-важна и все по-наложителна, още повече с (навлизането на) роботите ".

Не би трябвало да се търси равнопоставеност 50/50 във всички сфери непременно, счита Иванова, само че феминизирането на някои браншове като образованието или медицинските грижи основава други обществени неравенства посредством по-ниското си възнаграждение, получавано от дами.

" Така на приблизително равнище дамите са към момента по-ниско платени с към 12% и това не идва единствено от това, че за една и съща позиция се заплаща друго на мъже и на дами, което също го има като проблем ".

В коментар за директивата на Европейски Съюз за квотен принцип за присъединяване на мъже и дами в бордовете на компании, Иванова сподели, че това е добър метод да се започва смяна.

" Бизнесът би спечелил от това повече дами да бъдат в ръководството... Ако погледнете фирмите, ръководени от дами в България, ще видите една взаимозависимост на доста сполучливи компании, които дават забележителна част от Брутният вътрешен продукт на страната. От друга страна, тези дами осъзнават доста ясно, че би трябвало да върнат на това общество ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР