Това коментира Атанас Пеканов, бивш вицепремиер, в ефира на БНТ. Знаете,

...
Това коментира Атанас Пеканов, бивш вицепремиер, в ефира на БНТ. Знаете,
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Влизането в еврозоната ще ни донесе много позитиви, добър е проектобюджетът

Това разяснява Атанас Пеканов, някогашен вицепремиер, в ефира на Българска национална телевизия.

 

„ Знаете, имаше рецензии от господин Асен Василев по време на акцията, че сме сбъркали – не бяхме. Той ни укори, че не бяхме заложили и двете заплащания по ПВУ да дойдат в тази година. Бяхме консервативни, нямахме никакво болшинство ”, съобщи той.

 

„ Ако отново вземем парите от Брюксел, само че не ги изхарчим, губим резултата, жителите няма да ги усетят. Не би трябвало да забавяме капиталовите планове. Има планове, които се движат добре ”, счита той.

 

„ Ясно обяснихме на Европейска комисия за какво предходната година не беше свястно да затваряме въглищните ни централи ”, акцентира той във връзка предоговарянето на частта в ПВУ.

 

Според него задача пред постоянния кабинет е да се завършват законите. „ Те са подготвени, остава да се одобряват. Остава единствено Закона за енергетиката. ”

 

На въпрос дали ще би трябвало да спасяваме ТЕЦ-овете, той съобщи: „ Те в последните седмици работеха на загуба. От години в Европа се стремим към повече конкуренция, т.е. понижаване на дотациите там, където имаш губещи сдружения. ”

 

„ Гърция се трансформира в хъб за доставка на газ в Европа. Това най-вероятно ще продължи. България като прилежаща страна може да печели това. Също, България ще има голяма опция, когато производства се местят от Азия в Европа, да дойдат у нас ”, безапелационен е той.

 

„ Влизането в еврозоната ще ни донесе много позитиви. Рисковете не са толкоз доста, с колкото заплащат жителите. Хърватия е образец за това ”, счита още той.

 

„ Изборът на шеф на Българска народна банка е политическо решение, само че политиците би трябвало да схванат, че на някои позиции ни трябват технократи. Надявам се да има обединяване към една кандидатура. Трудно е да се проследят връзките сред сътрудниците в ръководството ”, добави още Пеканов.

 

За това има ли риск за валутния ръб, той съобщи: „ Валутният ръб минава през Народното събрание. Ако някой популист споделя, че не би трябвало да сме част от световната стопанска система, може да бутне борда. Бордът ни донесе доста сигурност, идната стъпка е цялостното обвързване със мощната валута. ”

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР