Това, което за мен е важно да се каже –

...
Това, което за мен е важно да се каже –
Коментари Харесай

Петков: Нестабилност в България не помага на Украйна

Това, което за мен е значимо да се каже – една неустойчивост в България по никакъв метод не оказва помощ на Украйна. Аз ясно споделих по-рано, че катобих се радвал да дадем военна помощ, само че като министър председател моята първа задача е да създадем тази коалиция да излезе с една обща позиция, тъй като тази непоклатимост е значима и за Украйна. Това сподели премиерътв изявление за Би Ти Ви.

„ В момента имаме 90 000 бежанци от Украйна. Какво ще се случи с тях, в случай че има неустойчивост в България, има неизясненост кой ръководи? И за тези хора няма да е добре, тъй че мисля, че малко повече мъдрост, малко повече държавничество и по-малко политически лозунги в този миг е методът, който всички ние би трябвало да следваме “, добави той.

Министър-председателят разяснява и връзките на България със Северна Македония. „ Има доста хора, които се пробват да разклатят положителните връзки сред България и Северна Македония. Нашето държавно управление няма да се поддаде на този вид лесни провокации, които се пробват да се случват от двете страни. Ние имаме една обща цел - Северна Македония да бъде една европейска страна, един добър комшия. Заедно да може да сътворяваме стопански напредък и всички тези националистически апели и провокации просто би трябвало да ги пренебрегваме, с цел да продължаваме напред “, акцентира, написа novini.bg.

„ Гаранцията за правата на българите в Република Северна Македония могат да се обезпечат и през европейския развой. Реално, в случай че ги сложим в Европейския контракт на Република Северна Македония, към този момент няма единствено България да отстояват тези права, а договорът с Европейския съюз ще прави тази гаранция за тези права. Така че повдигането на ветото, както всички приказват - дали да се вдигне, дали не се вдигне, е неверният метод на мислене.

Тук би трябвало да кажем – РСМ ще бъде в Европейския съюз най-рано след 10 години. Има доста глави по пътя на ѝ за Европа. Ние просто би трябвало да сложим нашите условия – да вземем за пример за Конституцията преди първа глава. По този метод, вдигайки ветото, ние даваме път на Северна Македония да тръгне.

Но в тези обособени глави ние може да сложим всички условия, които са нужни за нас и по този начин няма да решим казуса, който сега съществува за една-две седмици, а ще имаме 10 години да работим дружно, с цел да може РСМ в действителност да е европейска страна и всички права на българите там да бъдат изцяло предпазени. Така че методът би трябвало да е по-умен ", счита министър председателят.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР