Това, което вие считахте, че е лесно изпълнимо, не ви

...
Това, което вие считахте, че е лесно изпълнимо, не ви
Коментари Харесай

Борисов за Шенген: Австрия иска да се върнем 3 години назад - така, както беше по мое време

" Това, което вие считахте, че е елементарно изпълнимо, не ви коства труд и дипломация, не ви коства нерви и България имаше нулева миграция. В момента австрийците това споделят - България да се върне три години обратно - по този начин, както беше при Борисов, и тогава няма проблем с Шенген. Това ви споделят австрийците на елементарен език. И доста вярно споделят - откакто българите разградиха границата три години след Борисов и на власт пристигнаха дилетанти вътрешни министри, в случай че обичате, взимайте си ги мигрантите, които пускате да идват в Австрия, акцентира Борисов.

И добави, че няма потребен ход, в случай че не се седне да се работи - дипломацията, законите, границата. Просто би трябвало да върнем времето преди смяната, сподели още водачът на ГЕРБ.

Пред публицистите той разяснява Бюджет 2024, като разгласи, че за просвета ще бъдат отпуснати още 60 и няколко милиона.

" Не можем да допуснем нашите културни дейци, нашите актьори да се бутат с полицията. Това е грозна работа, каза Борисов във връзка митинга на културните дейци с искане за нарастване на средствата в бюджета за следващата година.

Има доста неща в бюджета, които са ни тормозили. Има доста неща, които коригирахме. Много неща, които отстояхме - едно от тях са общините, отбеляза Борисов.

По думите му са направени и отстъпки от страна на ГЕРБ, с цел да се получи нещо, което удовлетворява оптимално партиите, които ще гласоподават " за " бюджета - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Попитан за митингите по отношение на парите в бюджета за другите браншове, Борисов отговори по този начин:

" Ще си платим горчиво цената за тези 3 години безвремие. Помните ли нулевите дефицити, помните ли бюджетните остатъци? Разбира се, че ще има митинги, несъмнено, че ще има недоволни. Дългът отиде в небесата - това си го причинихме ние. Помните ли какъв брой пъти ви споделих, че автомагистралите ще станат тройно по-скъпи, откакто 3 години нищо не вършат? Предупреждавах ви, ще платим цената горчиво, мъчно, тегаво ".

Борисов акцентира, че ще заяви какво е контрактувано по бюджета на следващия ден, само че дружно с Кирил Петков, Йордан Цонев и представителите на другите сили, които ще поддържат бюджета.

Относно демонтирането на Паметника на Съветската войска някогашният министър председател уточни, че има друго виждане за историята.

" Има си кмет, има си регионален шеф. Аз, когато мавзолея бутнаха, когато монументи бутат, когато дворци бутат, когато палят монументи на културата, имам друго виждане за историята... Трябва хората да имат опция и неприятното да го виждат. Защото минава време, от младото потомство в този момент никой не си спомня мракобесната Държавна сигурност. Какво значи да си генерал-лейтенант Терзиев, началник на Военно контраразузнаване ", разяснява някогашният министър председател и продължи:

" Затова, като има подобен монумент, можеш да отидеш и да кажеш - ето този и ето тази войска вкараха българите в Белене, в Скравена, избиха цялата аристокрация или цялата най-напредничава част от българското общество, в това число и кметове ".

По думите му хората, децата би трябвало да знаят чии родственици, баби, дядовци, родители са го правили.

Всички общини и кметове изпратиха своите планове при ясни критерии и таван, добави Борисов. Той уточни, че сумите се отпускат поименно за всяка община и не могат да се пренасочат.

Борисов разяснява още, че беседва с специалисти по отношение на предлагането на ПП-ДБ публичните поръчки в опазването на здравето да се вършат от НЗОК, а не от министъра на опазването на здравето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР