Това, което видях в Босилеград е притеснително. БСП излязохме с

...
Това, което видях в Босилеград е притеснително. БСП излязохме с
Коментари Харесай

Ченчев към Габриел: Българите в Западните покрайнини трябва да знаят, че зад тях стои българската държава

„ Това, което видях в Босилеград е притеснително. Българска социалистическа партия излязохме с декларация за тревожните сигнали на нашите сънародници в Западните околности за опитите за асимилацията от страна на сръбските управляващи. Разбира се, това е въпрос на дипломация сред двете страни, само че ние имаме доста мощна българска общественост там и би трябвало да реагираме като страна – да продължим да съхраняваме българското достолепие, обичай и традиция “. 
С тези думи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Ченчев се обърна към вицепремиера и външен министър Мария Габриел по време на парламентарния надзор. 
„ В Босилеград видях доста свършена работа от ръководителя на Българския-културно-информационен център, от Сдружение „ Глас “ и Александър Димитров. Но, те са съществено обезпокоени, защото сега финансирането им по стратегия „ Българска помощ за развиване и филантропична помощ “ е спряно “, уточни Ченчев. 
И добави: „ Няма да се спирам на това какъв брой значима е работата на българска общественост там за опазване на българското. Не е загадка, че децата откакто завършат учебно заведение там, избират университетите в България. Трябва да  покажем, че сме загрижени, че сме едно цяло, че българската страна е зад тях “, съобщи Иван Ченчев. 
Той се обърна към Мария Габриел: Какви дейности ще предприемете по програмата „ Българска помощ за развиване и филантропична помощ “ или по нова стратегия, с цел да продължат да правят нашите сънародници в Западните околности действия напълно и единствено в интерес на българската самородност “.  
Иван Ченчев акцентира, че нашите сънародници в Западните околности гледат съвещанието на Народното събрание и изрази вяра, че са останали от отговора на Мария Габриел. Но не спести обстоятелството, че те са сезирали българската страна и в частност и Външно министерство още на 21 януари, не са получили отговор и това ги е тормозило основателно. 
„ Сега се надявам да последват стъпките, с които се ангажирахте “, обърна се Иван Ченчев към Мария Габриел.
„ Краят на програмата е тази година. Разбрахме,че ще има нова, разбрахме, че предпочитано ще се финансират нашите общности. Но до момента в който това се случи – да помислим за една прелестна самодейност - Детски великденски фестивал,  за 31 път в Босилеград. Нашите сънародници там нямат опция напълно да го финансират. Редно е българската страна да намерения, ние да помислим по какъв начин да бъдат подкрепени сънародниците ни там, с цел да се усещат тези деца българчета и продължат да пазят българските обичаи, заключи Ченчев. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР