Това, което в момента се очертава, е едно второ плато,

Това, което в момента се очертава, е едно второ плато, ...

Николай Денков: Намираме се във второ COVID плато


Това, което в момента се очертава, е едно второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември. Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата. Това каза министърът на образованието и науката Николай Денков по време на откриването на учебната година в Медицинския университет в София, цитиран от БНТ.

Според него за момента няма никаква причина да се променят мерките в училищата. „Има много леко увеличение на броя на учителите и на учениците, поставени под карантина, но това беше очаквано“, посочи той. По думите му 211 паралелки са под карантина, в това число влизат групи в детските градини. Най-много класове на дистанционно обучение има в област Видин, а най-малко - в област Враца.Още по темата

Денков обаче подчерта, че ако има нарастване на случаите с карантинирани, ще се приложат по-сериозни мерки, като дистанционно обучение на ротационен принцип.

„Добрият вариант е това плато леко да се увеличи, но да се задържи като плато. Лошият вариант е ако тръгне рязко нагоре. Ако го задържим като плато, това означава, че мерките работят добре - няма да ги променяме. Ако видим по-рязко нарастване, тогава ще сложим някои допълнителни мерки", обясни министърът на образованието и науката.

Процентът ваксинирани учители с една доза е 35%, но постепенно нараства.

Източник: investor.bg