Това, което в момента може да се наблюдава от гледна

...
Това, което в момента може да се наблюдава от гледна
Коментари Харесай

Икономисти призоваха да няма заигравка с бюджета и страховете на хората

Това, което сега може да се следи от позиция на подготовката на бюджета за 2023 година, не води до извода, че има толкоз притеснителни сигнали за заплащанията през юни месец. Не би трябвало да има заигравка със страховете на хората. Затова прикани икономистът и някогашен народен представител от " ИТН " Любомир Каримански във връзка бюджета на страната през 2023 година пред Нова телевизия.

Трябва да се направи оптимизация на болните места в бюджета , настоя Каримански. Защо не престават енергийните помощи, в случай че в цяла Европа към този момент са спрели, недоумява той. До сегашния миг няма индикации и даже в прогнозите, които излизат на интернационалните институции да е притеснителна ситуацията към държавните финанси. Проблеми има, само че те се вземат решение от постоянно държавно управление, което би трябвало да реформира системите, настоя Каримански.

По думите му въпросът е по какъв начин България да има междинен приход, който да не бъде избран от популизъм, а от стопанската система на страната.

Каримански добави, че в случай че в България се наложи структурата на немската стопанска система , няма да получим доста по-добър резултат. В България не се разчита на най-ценния капитал - на човешкия капитал, който би трябвало да бъде модернизиран. Производителността ни би трябвало да бъде усъвършенствана, само че това изисква един постоянен кабинет, акцентира той.

Каримански посочи, че служебното държавно управление ще внесе постоянен бюджет, само че какво ще стане в Народното събрание откакто депутатите го раздуят? Има политически риск, който би трябвало да се знае по какъв начин да се ръководи, по какъв начин да се реформира правосъдната система и регулаторните органи би трябвало да си правят работата. Регулаторните органи са в безобразно положение, разкритикува той.

Икономистът Георги Ангелов от Института за отворено общество разяснява, че бюджетът ще би трябвало да балансира ползите, само че с по-малко пари. Най-лесният вид е да се вдигнат налозите, само че по-правилният вид е да се вземат средства от тези, които не си заплащат налози, посочи Ангелов.

Според него не е разумно да се подвигат налозите към сегашния миг. Свръхпечалбите на енергийните и петролните компании ще внесат еднократен налог и тези решения би трябвало да се приложат. Така ще има стабилен доход в бюджета с няколко милиарда от свръхпечалбите на енергийните и петролните компании, уточни Георги Ангелов.

Икономистът Кузман Илиев добави, че поради високата инфлация се изпуска огромната картина във връзка с бюджета. Ако политически не сме виновни сега, дупката в хазната ще нараства и ще се подвигат налозите за тези, които създават, сподели Илиев.

Той прикани политиците да не харчат доста, с цел да покажат политическа отговорност и държавност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР