Това, което в Македония очакваха отдавна, се случи. Съдът в

...
Това, което в Македония очакваха отдавна, се случи. Съдът в
Коментари Харесай

Никола Груевски – Премиерът-затворник

Това, което в Македония чакаха от дълго време, се случи. Съдът в Скопие разгласи присъда против тогавашния водач на ВМРО-ДПМНЕ и министър председател Никола Груевски- две години затвор. Адвокатите ще апелират присъдата, това е вън от подозрение. Дали Груевски ще лежи или не, това ще стане ясно откакто премине апелативната процедура. Но моралната значителност на оповестената от съда в Скопие присъда, въпреки и в него неявяване, е по-важна. Защото това е новината, която македонското общество чакаше от дълго време.

От присъдата една група хора, а те не са малко, се надяват да получат морално задоволство, че индивидът, който 10 години като министър председател на процедура ръководеше и контролираше правосъдната система в страната, въпреки всичко ще бъде наказан. За тази категория хора няма различен обективен излаз за закононарушенията на тогавашния министър председател, с изключение на килията на пандиза, пък била тя в скопския Идризово, или в Щипския, или пък където и да е друго място в страната. Само Груевски да е вътре и да лежи на “топло ”. Бил си ги заслужил… Другата група хора, на първо място негови симпатизанти и последователи, ще имат мотив да повторят думите на самия Груевски, че всички процеси против него са политически стимулирани и че той е жертва на политически реваншизъм от новите управляващи в страната. Но, както самият той сподели, “щели да дойдат по-добри времена ”, без да прецизира какво има поради.

Трети пък, които се дефинират като самостоятелни или неутрални, или непартийно обагрени, но загрижени- евентуално ще изпитат удовлетворение и вяра, че въпреки всичко демократичните правила на държание на магистратите и политиците се връщат и че формулата, която Европейски Съюз изисква от Скопие- “Македония- правова страна ”, може да се окаже в последна сметка изпълнима.

Първата присъда на Груевски е единствено за едно от делата, по които той е обвинен. Остават още четири, в случай че, несъмнено, Специалната прокуратура не откри доказателства за още някое друго. Чета, от момента на оповестяването на двугодишната присъда на Никола, специалисти към този момент пресмятат, че по другите четири каузи той може да получи общо 20 години затвор. Някаква правосъдна аритметика, в случай че всичко в съда върви обикновено, в смисъл, че от всяко дело Груевски натрупа още години в зандана. Самите прокурорки от Специално обвинителство, отпред с прокурор Катица Янева, не един път са казвали, че ще имат доста работа до момента в който извадят на бял свят всички доказателства за осъществено закононарушение, които се крият в хилядите записи на телефонни диалози, изнесени на бял свят преди четири години от тогавашния опозиционер, а в този момент министър председател Зоран Заев. Самият Груевски дори, с известно възприятие на комизъм, би трябвало да му го признаем в този случай, един ден сподели, че върви в съда по-често, в сравнение с прави секс със брачната половинка си. Толкова доста време прекарва в правосъдните коридори и зали. Днес по едно дело- утре- по друго, вдруги ден- по трето… И така- всеки ден.

Какво е закононарушението, против което Груевски получава две години? Нищо и никаква покупка на брониран “Мерцедес ” от най-голям клас на стойност 580 000 евро. Помолил индивидът вътрешната си министърка Гордан Янкуловска да “вмести ” скъпата покупка в общата доставка на коли за потребностите на вътрешното министерство, само че по този начин, че – както сочеха записите от телефонните диалози, много-много да не се шуми и да се приказва за това. Ако може колата да се скрие в някой ъгъл на гаражите на държавното управление или на Министерство на вътрешните работи, пък използването й ще става единствено с персоналното позволение на премиера. Я за някой безценен посетител от чужбина, я за нещо по-така… представително, имам поради. Янкуловска пък наредила на своя помощник-министър Гьоко Поповски, който се занимавал със договорката с доставката, да купи колата, само че единствено от посочена от нея македонска компания. Поповски извършил чинно заповедта на своята министърка, за което единствено преди два дни бе наказан на шест години и шест месеца затвор. Самата Янкуловска, по хуманни аргументи поради първата й бременност, бе освободена от правосъдно дирене, без това да значи, че когато й пристигна времето, няма още веднъж да бъде призована.

Да си призная, не знам какъв брой постоянно Груевски е употребявал скъпата бронирана машина. Но тя бе се трансформирала в бодил в очите на македонците, които едвам свързват двата края. Пък и в очите на политическите му съперници. Когато стана промяната в ръководството и Груевски към този момент не бе министър председател, първата работа на медиите бе да потърсят колата из гаражите на властта. Намериха я в действителност завряна в един ъгъл, прашна и немита и във тип, който по никакъв начин не подхожда на автомобил за представителни потребности. Май че се пробваха да я продадат на търг, та дружно с нея да се отърват от тоталитарната и властническа сянка на някогашния министър председател. Ама, май доста скоро продавачите си дадоха сметка, че надали ще намерят покупател в Македония, който да извади толкоз огромна сума, па въпреки и тя да бе понижена, все с упованието, че ще подлъже някой да я плати…

Не се яви в съда

Та, по този начин. Първата присъда е за две години затвор. Самият Груевски не се яви в съда да чуе причините на съдията, и както стана ясно, юристите му не пожелаха да кажат, а може би и не знаеха в действителност къде е той. Едва ли е в чужбина, най-много поради това, че отдавна интернационалният му паспорт е конфискуван от полицията като противомярка, в случай че се опита да избяга. А и той е задоволително известна, правилно, в отрицателен подтекст, фигура, та надали някой граничен служител на реда би си затворил очите и би го пропуснал да мине отвъд.

Къде, един Господ знае?

За него

Подслушваше политици и публицисти

В продължение на най-малко 4 години Груевски и няколко души от неговия кръг са подслушвали политици от опозицията, духовници и публицисти – към 20 000 души. Това нелегално слухтене е осъществено под директното управление на шефа на контраразузнаването Сашо Миялков (първи братовчед на Груевски – б.р.).

Зоран Заев, сегашен министър председател, през 2015 година

Знае, че е българин

И Никола Груевски, и Зоран Заев споделят, че знаят, че по генезис са българи, само че този, който първи го каже, става жив политически мъртвец.

Проф. Божидар Димитров пред „ Нова телевизия “

Проигра заема си на доверие

Господин Груевски напълно проигра дадения му заем на доверие. Аз съм изумен и ужасяващ от метода, по който македонските политици и някогашният министър-председател сториха това. Сметката най-после ще би трябвало да платят македонските жители. Бъдещето на страната в този момент е в ръцете на македонците. Европейски Съюз ще поддържа тези от тях, които се борят за демокрацията, правовите правила и против корупцията.

Михаел Рот, държавен секретар в Министерство на външните работи на Германия


Вече няма да предопределя ориста на Македония

Независимо дали Груевски в действителност ще влезе в пандиза, Заев би трябвало да бъде наясно, че той и неговата партия са изправени пред историческа задача и нямат право на доста неточности. Отговорността е огромна, тъкмо както и упованията на жителите. Груевски към този момент няма да предопределя ориста на Македония, само че това, което ще се случва в Македония, вероятно ще предопредели ориста на Груевски.

Борис Георгиевски, началник на македонската редакция на “Дойче веле ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР