Това, което трябва да ни безпокои днес, е енергийната сигурност,

...
Това, което трябва да ни безпокои днес, е енергийната сигурност,
Коментари Харесай

Румен Петков: „Чирен“ в момента се изпомпва, за да стане някой милионер. Запасите от горива в бензиностанциите в България са за не повече от една седмицa

Това, което би трябвало да ни безпокои през днешния ден, е енергийната сигурност, преди всичко енергийната сигурност на България. Правителството обаче не е в положение да извърши нужното в обстановката, в която сме. Това съобщи пред медиите в Пловдив ръководителят на АБВ Румен Петков.

„ На 4 февруари новото управление на „ Булгаргаз “ продаде 60 000 мегаватчаса. 37 000 от тях на газов хъб „ Балкан “ продаде „ Булгаргаз “, останалите бяха продадени от други компании, по изказване на министъра на енергетиката. Независимо от това, че в България работи проект за деяние при изключителни обстановки. На 14 февруари от „ Чирен “ бяха продадени 77 500 мегаватчаса, за приблизително към 150 лв. на мегаватчас (за съпоставяне през вчерашния ден цената беше 100 евро, през днешния ден – повече от 122 евро на мегаватчас). Сделката от 14 февруари е разположила в действителност тези 77 500 мегаватчаса в интервала 1 – 31 март. Т.е. ние сме създали някой милиардер. Не знам кой е Сашо Кеша, само че желая да кажа, че министърът на енергетиката Александър Николов не е в положение, явно, да подсигурява осъществяването на Плана за деяние при изключителни обстановки “.

Петков уточни още, че на 24 февруари са продадени 6000 мегаватчаса на междинна цена 160 лв., в случай, че котировката на TTF отива на 122 евро. На 25 февруари са продадени 8000 мегаватчаса по 230 лв. на мегаватчас, в случай, че министър-председателят разгласи, че се стопират продажбите от „ Чирен “.

„ Чирен “ се изпомпва, с цел да стане някой милионер. Сами разбирате, че 77 500 мегаватчаса са по 2500 мегавата дневно и този някой ще ги продава от 1 март. Купил ги е за 150 лв., ще го продава за 300 и нагоре лв. “.

Петков изрази опасения, че запасите от горива в бензиностанциите в България са за не повече от една седмица, само че този факт е вън от вниманието на държавното управление.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР