Това, което става, не е хубаво. България е чудесна държава

...
Това, което става, не е хубаво. България е чудесна държава
Коментари Харесай

Проф. Киров: ЦИК нямаше какво друго да направи, освен да постанови гласуване само с бюлетини

" Това, което става, не е хубаво. България е чудесна страна и в нея непрестанно се случват чудеса. Лошо е, когато се случват по изборите, както в този случай. Изборите не могат да бъдат отлагани – няма такава процедура. "

 

Това съобщи пред БНР проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър и учител по конституционно право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

 

" ЦИК нямаше какво друго да направи, с изключение на да постанови, че ще бъде извършено гласоподаване единствено с бюлетини, че машините ще бъдат изключени, защото имаме съмнение, че по някакъв метод са били манипулирани, т.е. няма да отчетат тъкмо вота на гласоподавателите ", уточни той.

 

" Каква е работата на този заместник-министър откакто всичко е направено по силата на самата технология за засвидетелствуване и въвеждане на софтуера в машините, каква му е била работата той да попадне самичък в това помещение, в което се съхранява сензитивна техника и стратегия? Първо би трябвало да си зададем този въпрос. Всичко наподобява доста съмнително ", разяснява Киров.

 

Проф. Киров попита още " за какво този заместник-министър (на електронното ръководство - бел. ред.) не е арестуван ", откакто " нерегламентирано е имал достъп до хардуера ".

 

Конституционалистът разясни, че " всеки избор може да бъде оспорван предвид на законосъобразното отчитане на изборния резултат ".

 

" Разбира се, че може. Ето, има тъжби против решението на ЦИК. Върховен административен съд ще се произнесе. Затова не всеки би трябвало да пипа Изборния кодекс и да написа Изборен кодекс. Трябва да се планува особена процедура, по която да работи Върховен административен съд и да се произнася неотложно. Такова нещо не е направено в нашето законодателство. Не можем да виним Върховен административен съд, че ще се произнесе в понеделник. "

 

Относно отчета на ДАНС, станал причина за анулацията на машинния избор, Пламен Киров акцентира:

 

" Очевидно, че не могат да мълчат и по тази причина срещат ръководителя на Народното събрание да се вземе решение какво да се прави. Виждате каква каша е забъркана от едно безгрижно деяние. Аз не желая да допускам заместник-министъра, че е работил злоумишлено. "

 

" Въпросът с машинния избор стана доста комплициран по отношение на чуванията в една комисия в Народно събрание за планове да бъде фалшифицирано машинното гласоподаване, с желанията на един необут, който не е измежду нас сега, да въздейства върху политическия развой в България по някакъв метод. Всичките тези неща се наслагват. Подозренията за метода, по който е проведен и се организира машинният избор в България, постоянно са съществували. Съществували са и на минали избори ", изрази мнение проф. Киров.

 

Големият проблем съгласно него е в мотивацията на хората да отидат до урните.

 

" Ако макар подозренията, че върху машините е оказвано някакво въздействие, ЦИК беше оставила машините в деяние, щяха да се демотивират гласоподавателите. Съответно пък в този момент ще има у друга част от обществото съмнение. И в единия, и в другия случай имаме щета в публичното мнение за метода, по който организираме и организираме изборите. "  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР