Това, което ще се случи при новите мерки, е същото

...
Това, което ще се случи при новите мерки, е същото
Коментари Харесай

Красен Станчев разкри какъв ще е спадът на доходите

Това, което ще се случи при новите ограничения, е същото като случилото се през март, април и май. Така икономистът Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система и доцент в Софийския университет, разяснява пред БНР икономическите последици от новите рестриктивни противоепидемични ограничения, които ще влязат в действие от на следващия ден.

"До края на годината спадът ще е към 6-7% от Брутният вътрешен продукт, което значи към 7 милиарда лв. по-малко приход ", посочи той и акцентира, че това може да не е единствено поради ограниченията.

По думите му има ускоряване на така наречен ограничения от септември и уточни, че половината от бенефициентите на програмата "60 на 40 " са от втората половина на септември до през днешния ден.

"Онова, което не се случи, изключително в здравния бранш, се прави в този момент под паника. Беше ясно, че ще има напрежение там, само че вместо април да се провиснал за бранша към 600-700 милиона лв. за всичко, което би трябвало да се прави - от проби и образование на личен състав до заплати, това се прави в този момент с бюджета за 2021-ва година ", изясни икономистът.

Той уточни, че най-голямата помощ досега е пристигнала от отсрочване на заплащания по контракти за заем - евентуално към 10 милиарда лв., което е към 3,5 пъти повече от направеното от държавното управление.

"Добре е, че отпаднаха концепциите за предоставяне на едни и същи суми на родители с деца. От тази смяна ще има и недоволни, само че новата скица е по-добра от раздаването на пари на калпак ", разяснява доцент Станчев.

Според него заложените в Бюджет 2021 по-високи разноски за заплати на администрацията не са обосновани, тъй като те не са застрашени да изгубят работата си, а и не може да се каже, че правят работата си добре.

Интервюто на Георги Марков с Красен Станчев и репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "Нещо повече " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР