Това, което ще се направи - Велико народно събрание, би

...
Това, което ще се направи - Велико народно събрание, би
Коментари Харесай

Петър Берон: От приемането си до днес Конституцията е поправяна шест пъти

Това, което ще се направи - Велико национално заседание, би трябвало да бъде последното и както доста хора считат - да се отстрани от Конституцията тази част, която се отнася до Велико народно събрание, защото с огромно болшинство могат да се вземат решение въпросите и от нормално ". Това разяснява в утринния блок на БТВ „ Тази заран " доктор Петър Берон, народен представител в последното извършено Велико национално заседание. Според него доста малко неща са за смяна в Конституцията, даже и главата, която касае правосъдната власт. В нея множеството неща са напълно допустими. Ако би трябвало да се промени нещо, то може да се направи в действителност от Велико народно събрание, разяснява Берон.

Според него броят на депутатите може да се понижи малко - към 200, само че не да бъдат чак 120. Ако се тръгне към нова Конституция, тя ще е петата подред в историята на страната ни. Първа е Търновската конституция от 1879 година, с която ставаме парламентарна монархия - първо княжество, а след това Царство България.

Следват двете социалистически конституции, признати през 1947 и 1971 година С тях се вкарва и утвърждава водещата роля на Българска комунистическа партия и се основава Държавен съвет.

След демократичните измененията през 1989 година се приема и Конституцията от 1991 година Тя трансформира България в демократична парламентарна република, само че и постоянно е подложена на критика поради дефекти в глава " Съдебна власт ". От тогава до през днешния ден е редактирана шест пъти - четири от тях тъкмо в региона на правораздаването.

Седмото Велико национално заседание, определено през 1990 година, работи тъкмо една година над Конституцията и то в изискванията на исторически митинги - кулминационната точка е Палежът на партийния дом. За да се одобри нова, пета подред Конституция, ще се наложи свикването на Осмо Велико национално заседание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР