Това, което се случва след 9 септември 1944 г., е,

...
Това, което се случва след 9 септември 1944 г., е,
Коментари Харесай

Историк: Все още съществуват моделите на поведение, изградени чрез промиване на мозъци през социализма

Това, което се случва след 9 септември 1944 година, е, че това, което българската нация е съумяла да създаде след Освобождението, е било безусловно отстранено за една нощ от управлението на страната по един нападателен и даже пошъл метод. След това нещата не свършват. Всички знаем за лагерите, за убийствата, за Народния съд. Но тези хора са принудени да живеят 45 години - те, и децата им, и внуците им. Те са имали проблем да живеят обикновено, з а учат в университет, да си намерят работа, да имат кариера, да не приказваме за пътувания в чужбина. 

Това разяснява пред бТВ доцент Мартин Иванов, историк.

В тази яма попадат най-различни хора - и индустриалци, и банкери, и учени, и елементарни хора. Някои хора пък просто не са имали шанс. Тази яма е била и метод за почистване на сметки сред хората. Има и любовни истории, разяснява той.

Аз се пробвах да направя някакво проучване на това за две години за колко хора става въпрос, които са били угнетени по този метод, и стигнах до рамките на половин милион от 6-7 млн. души население. Те са били подложени на една безпардонна кавга на една нападателна власт. Все още виждаме някакво сходно структуриране и практикуване на властта, разяснява той.

Безсперно тези 45 години изострят, ускоряват и образуват някакви модели на държание, които и до през днешния ден съществуват. 35 години към този момент минаха от това време, а към момента не намираме сили и храброст да поразровим този интервал. Там клоаката е ужасна, има покъртителни неща, разяснява той.

Сблъсках се с историята на едно софийско семейство, което някак се разминава с най-тежката орис, само че в техния дом са вкарани голям брой наематели, които заплащат на страната, а не на тях. Със фамилията се водят непрестанни войни - не им се позволява да употребяват личната си кухня, личната си баня и когато най-накрая тези наематели, които са били офицери от Държавна сигурност, полицаи, висши партийни функционери. Когато те се изнасят от този апартамент, брачният партньор на дамата измива с гореща вода подовете на стаите, с цел да може ритуално да пречисти къщата, описа той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР