Това, което се случва на плаж Смокиня, е абсурдно. Незаконно

...
Това, което се случва на плаж Смокиня, е абсурдно. Незаконно
Коментари Харесай

Бетон на Смокиня: Не е преместваем обект, незаконно строителство е |

Това, което се случва на плаж " Смокиня ", е неуместно. Незаконно строителство е, а не преместваем обект. Това съобщи пред OFFNews инж. Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите в България. 

От седмици на една от най-красивите линии по Черноморието ни се слагат бетонни пети, като от началото на юни екскаватор ги вкопава в земята. Месец по-рано министерството на туризма санкции концесионера с 3856 лв. поради нарушена целокупност на плажната линия. Според концесионера на плажа Иван Алексиев " бетонните пети " би трябвало да бъдат обезопасени и заровени в пясъка. По думите му той разполага с всички разрешителни за градеж, а тежката техника е изцяло законна.

Какво тъкмо се случва обаче не може да се види.

Обектът към този момент е заварден с непрозрачна ограда , изяснява инж. Каратерзиян.

Той е до премиера Стефан Янев, министрите на околната среда, на районното развиване, на туризма, както и до президента Румен Радев.



Източник: Фейсбук

" Вулгарното отношение към изключителната държавна благосъстоятелност от страна на част от краткотрайните ползватели (т.нар. концесионери) на изчерпаемите естествени запаси на страната ни, явно е подбудена от впитото в публичното мнение от страна на досегашното ръководство, че всичко им е разрешено, когато един път са стъпили на “своя ” плаж ", написа той до ведомствата. 

Според експерта от министерството на околната среда и водите са се заели съществено с казуса, а дали Министерството на туризма и Министерство на регионалното развитие правят нещо не знаел. 

" Вкопаването на дървени, железни, стоманобетонни и направени от различен материал колони, колове, основи и други градивни детайли, без значение от това дали са направени или излети на място или отвън строителната площадка е строителство, което е неразрешено от закона на територията на морските плажове, без значение от времето, през което се прави ", добави геодезистът.

По думите му е необичайно, че районното министерство изпраща писмо до ДНСК, а ДНСК до РДНСК, с което споделят: " Въпреки че има протокол за инспекция, направете още една по сигнала и след месец отговорете на подателя ". Каратерзиян изясни, че срокът от Министерство на регионалното развитие е недопустим, тъй като сега се строи. 

Според него чиновниците от районното ведомство " се пробват да омотаят всичко ", както и че е непростимо чиновници да употребяват разговорна тирада.

" Това не е преместваем обект, тъй като всичко може да се реалокира. Определението в Закон за устройство на територията е, че преместваемият обект няма характерност на градеж, а тук всичко е с тези характерности ", безапелационен е Каратерзиян.

Той прибавя, че се вършат изкопни действия и се слага бетон: " Независимо, че не се лее, той се слага, вкопава се. Монтажните работи също са градеж. "  

Или са безхаберни чиновниците, или съзнателно се пробват да заблудят министъра и обществото, съобщи още той. По думите му няма по какъв начин да не са наранени дюните, тъй като до тях се прави ров - " може да се образува свлачище, има естествена ерозия ". 

Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите уточни още, че чака реакция и незабавното прекъсване на градежа. Според него би трябвало да се възвърне бързо плажа, а бетонните пети да се изнесат и да се направи инспекция. Възстановяването на плажа в естествения му тип е за сметка на нарушителя, безапелационен е той. 

Той добави, че министърът на туризма не е способен, а инспекции би трябвало да се извършат от Министерство на регионалното развитие. Освен това, уточни той, чиновниците, които са затаили информация или са премълчали, носят наказателна отговорност. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР