Това, което се случи в тази най-тежка криза, през която

...
Това, което се случи в тази най-тежка криза, през която
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Виждаме шанс да коригираме траекторията на икономическото развитие

„ Това, което се случи в тази най-тежка рецесия, през която към момента минава международната стопанска система, ми дава основа за оптимизъм. Видяхме изключителна опция на учените да намерят решение на проблем, който беше нов за тях. За доста малко време се появиха доста ваксини, които ни разрешават да овладеем пандемията и да дадем на хората още веднъж опция да живеят, поддържат връзка и работят по този начин, както го правеха преди нея “. Това съобщи шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в новото предаване на „ Говори в този момент “.

Георгиева показа, че аргументи за оптимизъм са и бързата скорост и координацията, с които се започнаха дейности, с цел да се спре упадъкът на международната стопанска система и да се предотврати „ цялостен провал “.

„ Поставихме стопанската система в едно замразено положение. В същото време доста бързо и гъвкаво се предоставиха финансови помощи на бизнеса и на хората, с цел да могат да продължат да действат в тази доста странна конюнктура ", сподели шефът на МВФ

По думите й тази координирана активност е гигантска по своите мащаби – фискална помощ в порядъка на 16 трилиона $, с цел да може бизнесът да работи.

„ Третата причина за оптимизъм е, че от пандемията виждаме едно отрезвяване в света. Когато тя стартира аз доста се притеснявах, че тематиката за климатичните промени ще отпадне. Това не се случи, тъй като хората осъзнахме, какъв брой сме взаимозависими и какъв брой сме подвластни от Майката природата. Един свят, в който намираме общи решения, въпреки мъчно и от време на време нерешително, е свят, който имам вяра, че ще може да се пребори с огромните си провокации “, сподели Георгиева.

Тя съобщи, че образец за тази дарба за взимане на общи решения е издаването на 650 милиарда $ специфични права на тираж (СПТ), което е станало с поддръжка от над  95% от членовете на МВФ.

Георгиева сподели още, че вижда в актуалните провокации късмет да бъде поправена траекторията на икономическо развиване.

„ В момента светът работи по това да намерим метод да продължим да растем и да имаме работни места, само че да го вършим като рециклираме и използваме наново ресурсите, които към този момент са в приложимост, и като променим траекторията от виско въглеводородно развиване към ниско въглеводородно с доста повече потребление на възобновима сила, както и с доста повече внимание към това какво консумираме и за какво “, разяснява тя.

„ За да се случи трансформацията би трябвало да сме подготвени да вземем решения, които не са лесни. Първото е да сложим цена на въглеводородните излъчвания. Като сложим цена, която последователно пораства, сътворяваме различен тласък за това по какъв начин да произвеждаме електричество и по какъв начин да пътуваме. В МВФ преценихме, че през днешния ден междинната цена е три $ на звук. До края на десетилетието тя би трябвало да стане най-малко 75 $ на звук. Това е мъчно решение, тъй като всяко нещо, което удря по цените се посреща със опозиция “, добави тя.

Шефът на МВФ съобщи, че за това е доста значимо да се направи мъдро и даде образец с Канада и Швеция. „ Те вземат тези пари и ги дават назад на хората. Тоест, те подтикват по-ниската активност на излъчвания в своята стопанска система и генерират приходи, които трансформират в обществена поддръжка. По този метод резервират поддръжката на популацията за това, което обезателно би трябвало да се направи “, сподели още тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР