Това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие,

...
Това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие,
Коментари Харесай

Минеков: Ако директорът на Народния театър не извади себе си от блатото, обещавам, че блатото ще е изсушено

Това, което се случи в Народния спектакъл, е безусловно безсрамие, засегнат съм. Ако шефът не извади себе си от блатото, то ви давам обещание, че блатото ще е изсушено. Числото освободени към този момент е впечатляващо, компенсациите, които са получени също са впечатляващи. Това съобщи служебният министър на културата Велислав Минеков пред публицисти по време на брифинг, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Актрисата Албена Колева изясни, че е разгласила зов и съобщи, че има заплаха в Народния спектакъл да се стихне до крайности. “Вие сте принципал и би трябвало да вземете отношение. Избират се шефове, които избират ориста на цели театри все едно са го купили ”, означи тя и изиска министърът да изрази мнение във връзка с проблемите в Народния спектакъл.

Минеков акцентира, че е взел задоволително ясна позиция. “Това, което се случи в Народния спектакъл е безусловно безсрамие, засегнат съм. Той изясни, че режисьорът Морфов е получил обвиняване, подписано от шефа на театъра Васил Василев и след това е разпитан в полицията. “Това е унизяващо ”, акцентира той. Министърът уточни, че по-късно е имало съд и са били привикани профсъюзни дейци и други хора, които са молени да се подпишат на декларация на театъра. Той добави, че хора са молени да изоставен театъра и даже актьор е бил изпъден с викове.

“Става дума за принуждение, което не прекъсва ”, безапелационен е той.

“Ще изчакам още малко, едното от моите упования са резултатът от инспекцията. Числото освободени към този момент е впечатляващо, компенсациите, които са получени също са впечатляващи. Решението е в шефа, по време на състезанието не съм бил шеф. Ако шефа не извади себе си от блатото, то ви давам обещание, че блатото ще е изсушено “, заяви той. Служебният министър акцентира, че не си слага периоди за реакция.

Минеков разяснява, че нещата във връзка с избор на шеф са съмнителни и министър може да управлява шефът в случай че реши. “Поради което неотложно би трябвало да се правят дейности по смяна на наредбата за избор на шефове ”, изясни той.

Той добави, че всичко е в ръцете на шефа Васил Василев и прикани Василев да направи нужното или да напусне.

Служебният министър разяснява, че процедурно при липса или премахване на шефа идващият класиран в състезанието би трябвало да бъде поканен да заеме неговия пост, а при отвод се назначава нов конкурс.

Служебният министър сподели, че при подписка проведена от шеф той постоянно се съмнява. “Не допускам, знам по какъв начин става. Молбата е такава, че да не може да не се одобри от чиновниците. Тези подписки не ги одобрявам и ги изхвърлям в кошчето ”, означи той. Минеков разяснява, че промяната на шеф постоянно е съпътстваща с буйни реакции, само че пък след това е посрещнат с обич. По думите му това е част от народопсихологията на българина.

Минеков изясни, че имат радостни вести, освен съпътстващи ужаси и жълти вести. “Имахме среща с представители на археологическата общественост, посланиците на Сърбия и Македония. Най-сетне у нас ще пристигна галерия ”, заяви той. Служебният министър на културата посочи, че чакат следващата година изложбата да бъде изложена в България, а след две години тя да бъде изложена и в Белград, Сърбия. По думите му изложбата включва материалите и историята на изследване на античния некропол, открит през 1918 година при Требенище.

Служебният министър уточни, че е бил на откриването на осведомителния център в Скопие и делегацията е била в необятен формат. “Самото разкриване беше посрещнато с аплодисменти от македонска страна, произшествия не се състояха. Имаше осъществявания от български музиканти ”, сподели още той.

Минеков изясни, че е направен план за довършва археологически находки в Карамбо. Той изясни, че ще се работи съществено по работните действия по тази находка.

Служебният министър подсети, че е бил на посещаване в Европейска комисия. “Едната тематика беше помощта към Украйна. Ще помогнем най-много с материали за музеите и експерти в региона на реституция и консервация. Другото е предложение за комисия, която да възвърне вредите от войната по отношение на недвижимото имущество в Украйна. Имахме диалог по отношение на желанията на Европейски Съюз и Европейска комисия за нов акт отдаден на свободната на медиите ”, изясни той. Минеков добави, че има прогрес със свободната на медиите. Той подсети, че предходната година служебното държавно управление е направило обществено някои от медийните услуги. “Наистина сме напред. Очаквам с вяра акта за независимост на медиите, който до година-година и половина ще се появи в Европейски Съюз “, заяви той.

Минеков разяснява и промяната на името на българските клубове в РМС. Той акцентира, че министерството е с позиция, че клубовете са независими. Той акцентира, че няма по какъв начин да им постановат да трансформират имената си, тъй като на някого не му харесва. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР