Това, което се случи на 1-ви юли е, че КЕВР

...
Това, което се случи на 1-ви юли е, че КЕВР
Коментари Харесай

Омбудсманът: КЕВР завишава цените на топлоенергията

Това, което се случи на 1-ви юли е, че КЕВР направи прогноза каква ще бъде цената на топлинната сила. Има проблем, тъй като прогнозата се прави на база на разпоредба номер 5. КЕВР се застрахова за година напред за покачването. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева по Нова телевизия.

Тя посочи, че цената на природния газ се трансформира ежемесечно. обаче се трансформира единствено един път годишно. „ Миналият отоплителен сезон сподели, че прогнозите не са правилни. Цените са повишени. Установено е, че са надплатени над 28 милиона “.

Омбудсманът е отправила запитване към по какъв начин ще компенсират парите: „ КЕВР няма по какъв начин да направи действителна прогноза, тъй като цената се трансформира непрестанно. Аз упорствам да се промени наредбата, с цел да може всеки месец да споделя дали се усилва или понижава топлинната сила, т.е. тя да върви покрай цената на природния газ и въглеродните излъчвания. Прогнозната цена няма по какъв начин да е реалистична “.

Ковачева посочи, че е поискала да се направи инспекция на абонатните станции: „ Агенцията е направила инспекция на 130 абонатни станции, през които достъпва топлинната сила до постройката. От тях при 90 от уредите са с изминал период на годност. Това основава подозрение по какъв начин мерят тези уреди “. Според нея КЕВР би трябвало да смени метода при установяване на цената на топлинната сила.

По думите ѝ самите сдружения имат нереалистична оценка за поисканото нарастване: „ Поискаха 70% нарастване и получиха 20%. Как КЕВР реши, че тъкмо такова би трябвало да бъде нарастването? Тук има нещо, което не е напълно ясно и това буди съмнение у хората “.

Тя разяснява и проблема с пенсиите, по които е сезиран Конституционния съд: „ Ако вие имате изискуемия стаж за пенсиониране, само че не ви доближава една година, вие имате право да с пенсионирате, само че търпите глоба от понижаване на пенсията с към 5%. Това е пожизнено. Вие през целия интервал ще получавате по-ниска пенсия. Аз считам, че това е незаслужено и нарушава правилото на тъждество. Още повече, че в България пенсиите не са високи. Изпратих рекомендации до обществения и финансовия министър “.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР