Това, което се случи, е огромен и изключително тежък инцидент.

...
Това, което се случи, е огромен и изключително тежък инцидент.
Коментари Харесай

Безлов: В затвора плащат колкото наем, за да живеят нормално

Това, което се случи, е голям и извънредно тежък случай. Бягство от най-охранявания затвор и то на толкоз тежко наказани е неповторим случай.

Това разяснява пред Българска национална телевизия Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията във връзка бягството на двама въоръжени рецидивисти от Централния софийски затвор, които още не са арестувани и към този момент са оповестени за интернационално търсене.

По думите му това евентуално един от най-тежките произшествия в страната и

бягството на такива тежки престъпни нарушители може да се трансформира в доста изкушаващо изпитание със съществени последствия за обществото, криещо обществени и политически опасности.

"Има доста пластове на казуса затвори. Голямата тематика е, че пандизите са се трансформирали в един друг от нашия свят, в който има лични правила. Свят, с който ние се съобразяваме - страна, институции, общество. Затворът си има личен ред, който го дефинират вътрешните йерархии в пандиза, нарушителите, които са си създали подчиненост. Там си има кметове. Ако Вие попаднете там, вътрешният свят ще ви накара повече да се преценявате, в сравнение с самите надзиратели. Там имате такси за всичко. За да живее обикновено един пандизчия, несъмнено месечният разходът е по-голям, в сравнение с да си наеме апартамент в София ".

По думите му пандизите са извънредно недофинансирани и остарели, в това време има големи проблеми от финансирането на вътрешно-затворнически общества и разнообразни йерархии.

Най-вероятно има пропуски в системата за защитата на Софийския затвор, без тях няма по какъв начин да се провежда сходно бягство, съобщи пък депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

"Това ще бъде обект на следствие от страна на Министерство на вътрешните работи, във връзка с тези чиновници, които са длъжни да работят по оперативната част в пандизите. Това е сериозен пропуск и за самата физическа защита на пандиза. Въпреки това би трябвало да са ясни всички обстоятелства, с цел да можем да го разясняваме ", акцентира той.

И прикани за обзор на системата за защита на местата за отнемане от независимост.

"Там има претенции, само че би трябвало да се акцентира на стандарти за защита и образование ", прикани Манев във връзка митингите на надзирателите за по-добро възнаграждение и условия на работа.

Затворите са претъпкани, това коства скъпо, а надзирателите нямат мотивация, разяснява някогашният министър на вътрешните работи и някогашен водач на Българска социалистическа партия Михаил Миков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР