Това, което се предлага като промени в Закона за лова

...
Това, което се предлага като промени в Закона за лова
Коментари Харесай

Сдружението на ловците и риболовците: Промените в закона компрометират ловното право

Това, което се предлага като промени в Закона за лова и опазването на дивеча, компрометира системата за придобиване на ловно право в страната. Още от 80-те години, с цел да стане един човек ловджия, би трябвало да мина профилиран курс и да постави изпит, с цел да има нужните минимални познания.
Това разяснява пред бТВ инж. Васил Василев – ръководител на УС на Сдружението на ловците и рибарите.

" Предвижда още се профилираните органи на реда-армия и полиция, да могат да се включват в ограниченията за битка със болести по животните ", означи той.

Според инж. Юлиян Русев – шеф, отдел " Ловно стопанство " в ИАГ, тези длъжности лица, които биха ползвали този метод на ловуване, също ще са ловци.

„ В наредбите, които са направени в Закона, е изписано категорично, че ще бъде издавано позволение за лов “, уточни в отговор инж. Русев.

„ Едно от условията за сполучлив ловджийски излет е ловците да познават както навиците на дивеча, по този начин и особеностите на съответното място. Изключвам опцията хора, които идват от някъде и не познават теренните особености, да могат да правят сполучлив отстрел “, сподели инж. Васил Василев.

„ Практиката демонстрира друго – единствената страна в Европа, която се пребори с Африканската чума по свинете, е Чехия. Там реализираха триумф точно, тъй като постановиха този метод на ловуване. Те не разрешиха на ловните стопанства в регионите на болестта да отстрелват животните и вкарах длъжностни лица. Успяха за месец и нещо да отстрелят дивите прасета, които бяха инфектирани “, уточни инж. Василев.

Спорните промени в Закона за лова и запазване на дивеча дават опция за приложимост на токсини и експлозиви по време на лов.

Към момента обстановката в страната не допуска потреблението на такива способи и средства, само че това въпреки всичко е една опция, разяснява инж. Юлиян Русев. Той уточни, че е концепцията им е да могат да се употребяват само термокамери и моторни средства при преодоляването на Африканската чума по свинете.

Промяната е безсмислена, в случай че страната има потребност да употребява такива средства, би могла да се позове на оповестяване на изключително състояние от Министерския съвет и да включи и войска, и полиция, означи инж. Васил Василев.

Текстовете занапред ще се уточняват, през вчерашния ден е завършило публичното разискване на измененията в закона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР