Това, което се очакваше да се случи през 2025 г.

...
Това, което се очакваше да се случи през 2025 г.
Коментари Харесай

CO2 емисиите доближиха 80 евро/тон. Какво означава това?

Това, което се очакваше да се случи през 2025 година, към този момент е реалност. Квотите за въглеродни излъчвания в Европейски Съюз доближиха исторически най-високото си равнище от съвсем 80 евро/тон, откакто на 2 декември бе записана цена от 79.86 евро. Това е растеж от 30% единствено за един месец откакто при започване на ноември CO2 излъчванията се търгуваха за към 60 евро/тон. А на годишна база скокът е над три пъти - през ноември 2020 година цената беше 25 евро.

Всичко това има директно отражение върху енергетиката, изключително въглищните Топлоелектрическа централа и тези, които употребяват природен газ. При производството на 1 мВтч електрическа енергия от въглища приблизително се отделят 1.2 тона CO2 или при сегашните цени това прави към 96 евро. Именно това е стартовата цена на тока от Топлоелектрическа централа, без да се броят самите разноски за въглищата, за заплати, за поддръжка и така нататък При потреблението на природен газ излъчванията са към 0.55 тона/мВтч или 44 евро. Но за газовите централи главен разход е самият природен газ, чийто борсови котировки през ноември са към 90 евро/мВтч. A газовите Топлоелектрическа централа се нуждаят от към 1.7 мВтч газ с цел да произведат 1 мВтч електрическа енергия. Което прави разход от към 150 евро, към който в случай че се прибавят и квотите CO2 цената стига съвсем 200 евро (без разноските за заплати и поддръжка).

През последните седмици междинната стойност на тока по европейските тържища е точно към 200 евро/мВтч, само че в микса влизат разнообразни енергийни източници, като ВЕИ, Водноелектрическа централа и АЕЦ, които да вземем за пример имат доста по-ниски индустриални разноски.
Реклама
Конкретно за България рекордно високата цена на въглеродните квоти ще има по-малък резултат, защото огромна част от въглищната сила се пласира на контролирания пазар - за семействата, заради което цената на квотите се компенсира от Фонда " Сигурност на електроенергийната система ". Производството на ток от природен газ пък е относително малко - към 7% от общото и то най-вече в " Топлофикация София ".

Преки отрицателни резултати обаче ще има за самите производители като Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " - макар високите борсови цени на тока, централата мъчно ще може да продава с облага.

Поскъпването на квотите и газа обаче ще окаже индиректен резултат върху българския пазар, защото цените на електрическата енергия в прилежащите страни като Гърция и Румъния ще се покачат, а оттова и тези в България.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР