Това, което съм длъжен да кажа като представител на институциите,

...
Това, което съм длъжен да кажа като представител на институциите,
Коментари Харесай

Николай Денков: Минаха години на усилия, за да се случи откриването на института INSAIT

Това, което съм задължен да кажа като представител на институциите, е, че с цел да може да се случи откриването на института предходната година, това приемане в европейската мрежа, минаха години на старания, които останаха може би не толкоз видяни измежду нашата общност. Това сподели в постройката на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) министър-председателят по време на формалното разкриване на ELLIS Unit Sofia.

Сред многото кавги, измежду многото същински проблеми, които имаме в България и които би трябвало да решаваме, някак си незадоволително бяха отразени систематичните старания на няколко държавни управления поред, с цел да възвърнем още веднъж славата на България в научната област, добави министър председателят.

Без пресилване през днешния ден присъстваме на едно събитие, което е с европейско значение, сподели Денков. Той означи заслугата на домакините от института INSAIT, както и на професор Мартин Вечев за това, че е решил да посвети част от живота, душата, сърцето си на това да имаме в България институт на международно равнище в региона на изкуствения разсъдък.

Премиерът подсети, че България има своите обичаи в математиката, в информатиката, в естествените науки, в някои от обществените и филантропичните науки, които отиват доста десетилетия обратно. Имаше един интервал, в който учените имахме чувството, че може би не сме мечтани, може би би трябвало да тръгнем и да търсим друго място по света, разяснява Денков и добави, че за благополучие, тази наклонност е била пречупена.

Архитектът и основател на INSAIT Мартин Вечев уточни, че изкуственият разсъдък става все по-стратегическа част от стопанската система на цели страни и има капацитет да трансформира стопанската система в разнообразни браншове. Вече съвсем няма промишленост, която да не е наранена по някакъв метод от изкуствения разсъдък, означи той. По думите му в последните години страни като Съединени американски щати и Китай са създали голяма инвестиция в тази сфера и са били основани изключителни технологии. Вечев даде образец с чатбота ChatGPT. Той сподели, че в последните години, след такива големи вложения от страни отвън Европа, се е основала обстановка, при която има заплаха Европа да стартира да изостава в една от най-стратегическите сфери в света сега – изкуствния разсъдък. ELLIS е отговорът на Европа на това предизвикателство, изясни той. По думите му ELLIS е нещо като " Шампионската лига " на изкуствения разсъдък и сигурно най-престижната, най-мащабната, най-стратегическата и най-важната самодейност на Европа в тази сфера. Вечев уточни, че това, което се случва с приемането на INSAIT, на Софийския университет, на България в мрежата, е казус, защото за първи път научна институция от източна Европа става член на тази влиятелна организация.

Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков означи, че през последните години, с помощта на участието в Европейски Съюз, а също и на националното финансиране, какъвто е случая с INSAIT, е имало опция за закупуване на сериозна инсталация и развиване на инфраструктурата и единствено СУ има над 100 научни плана.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР