Това, което предложих на Европейската комисия и беше добре прието

...
Това, което предложих на Европейската комисия и беше добре прието
Коментари Харесай

Министър Божанов: Предложих на ЕК план за обменяне на информация за кибер атаки

Това, което предложих на Европейската комисия и беше добре признато е да създадем бързо един проект за обменяне на информация за кибер офанзиви.

Когато от един IP адрес или имейл има опит за офанзива против държава-членка останалите би трябвало автоматизирано да научат за злонамереното IP. Така че то даже да не може да опита да нападна друга държава-членка. 

Това съобщи в студиото на „ Денят стартира “ министърът на електронното ръководство Божидар Божанов като акцентира, че с помощта на подобен вид ограничения няма да се вършат опити за атакуване на други държави-членки.

Министърът показа още, че при диалозите му в Брюксел с комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон и заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова стана ясно, че Европейска комисия упорства за разбивки по страни за брой блокирани профили, за брой изтрити профили и за засечено координирано неавтентично държание.

Според него един от позитивите на акта за цифровите услуги, който е бил обсъждан с комисарите е, че той ще разреши на Европейска комисия да постанова на Фейсбук и на другите обществени мрежи да дават първо данните, с цел да могат управителните органи да преценяват къде е казуса и по какъв начин може той да бъде позволен.

“В диалозите и с двамата еврокомисари подчертахме, че не считаме, че е редно България или Фейсбук даже да преценят кое е истина и кое не е. Но логаритмите, които предлагат наличие, и това апропо е прието в един вътрешен документ във Фейсбук, който изтече, е, че те схващат отговорността на това какво залагат в логаритмите като способи, които по-късно предлагат едно наличие или не ”, разяснява той наблягайки, че едно наличие е по-препоръчвано поради съответни съзнателни решения на фирмите.

Относно троловете в интернет Божанов добави, че Европейска комисия може да интегрира и да каже на Фейсбук каква е редно да бъде методиката, с цел да бъдат те изключени, защото координирано разгласяват дадена вест и по този начин подлъгват логаритъма, че информацията им е търсена и забавна.

Министърът на електронното ръководство разяснява и проблема с „ Български пощи “ и съобщи, че постепенно, само че несъмнено те се възвръщат. Той добави още, че е значимо новото управление на институцията да е наясно, че киберсигурността е приоритет.

По думите му против Държавната организация за бежанците е имало сходна като вид офанзива – само че тя не е унищожила доста количество данни поради бързата реакция на администрацията.

„ Тази седмица Министерски съвет приема прибавяне на пощите в стратегическите обекти, тъй че и Държавната организация „ Национална сигурност “ да може да ги управлява. Рисковете ги има, само че ние понижаваме вероятността да се случи някакъв сериозен случай “, добави Божанов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР