Това, което правят в тези общини, ще се случи в

...
Това, което правят в тези общини, ще се случи в
Коментари Харесай

Столичен съветник хвали Бургас, Свиленград и Габрово за политиките им за отпадъците

Това, което вършат в тези общини, ще се случи в цяла България, а София изостава, счита Иво Божков

Общинският консултант в София похвали Бургас, Габрово и поради модерния им метод при третирането на отпадъците. Политикът от „ Демократична България “ взе участие в развълнуван спор в Столичния общински съвет (СОС) тази седмица.

На него бяха разисквани дейности по отношение на проваления план в София за създаване на апаратура за горене на отпадък.

Иво Божков разкритикува остро ГЕРБ и в частност кмета Йорданка Фандъкова и ръководителя на СОС Георги Георгиев.

„ Провал е загубата на европарите за инсинератора. Факт. Но това не е неуспех, тъй като инсинераторът няма да се случи, а тъй като общината пропиля години, в които можехме да работим с тези пари за по-устойчива система за ръководство на отпадъците ни “, сподели по време на дебата господин Божков.

Загубени били 10 години , по тази причина Фандъкова и Георгиев трябвало да се извинят.

„ Ние от „ Демократична България “ от години настояваме вместо инсинератор средствата да бъдат вложени в ефикасна и комфортна система за разделно събиране на всички типове боклуци. И обратно на ширещото се мнение, че това е невероятно да се случи в България, някои общини се оправят извънредно добре – Габрово, Бургас, Свиленград . Другите страни от Европейския съюз са се насочили към доста по-устойчиви системи за ръководство – разделно събиране от семействата на всички потоци боклуци, депозитни системи, центрове за повторна приложимост, съоръжения за компостиране и произвеждане на биогаз от биоотпадъците, както и политики за понижаване на отпадъците “, сподели Иво Божков.

Любопитно е, че Свиленград, Габрово и Бургас също като София се ръководят от кметове на ГЕРБ.

Божков уточни, че сдружението е осъдило общината поради непредоставени данни след питане по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Въпреки това столичната администрация продължавала да крие финансовите документи , свързани с инсинератора.

Сегашното ръководство на Столична община ще остави на идващото „ една смърдяща бомба “ , сподели още Иво Божков, който е член на комисията по запазване на околната среда в СОС.

„ Флагман “ потърси съветника от Демократична България, с цел да изясни за какво счита, че Бургас, Свиленград и Габрово са за образец.

„ Разликата е, че в София ръководещите заложиха на една технология от предишния век – изгарянето. Технология, която е несъответстваща със сегашните цели за преработване, за кръгова стопанска система, за това да се понижават боклуците, а не да се оползотворяват, като се горят , примерно “, сподели господин Божков.

„ И в тази посока виждаме с неправителствени организации като „ За Земята “ - те имат наблюдения и аз се позовавам на тяхната експертиза, за това, че политиките, които са в Бургас, Габрово и Свиленград , са точно част от това, което следва занапред да се случи в цяла България ; това, което се случва и в останалата част на Европа. Пак ще го повторя – кръгова стопанска система, преработване, тъй че да се понижава боклукът при този, който го генерира; сепариране и намиране на разнообразни решения за тези политики. Защото няма един отговор за това по какъв начин е вярно да се работи “, разяснява Иво Божков.

Решенията били многолики.

„ Разбира се, ние сме надалеч от това да се похвалим с някакви страхотни резултати, само че значимото е накъде сме тръгнали. И в тези градове пътят, по който са тръгнали, е верният. Заради това ги дадох като образци “, изясни още столичният общински консултант.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР