Това, което правим под егидата на Европейския съюз на Западните

...
Това, което правим под егидата на Европейския съюз на Западните
Коментари Харесай

Това, което правим на Западните Балкани, не е насочено срещу Русия или Турция, увери Борисов

Това, което вършим под егидата на Европейския съюз на Западните Балкани, не е ориентирано нищо против Русия, нито против Турция, нито против който и да е от съседите ни. Това съобщи българският министър председател Бойко Борисов по време на взаимна конференция с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след обиколката му в района. Пресконференцията се организира в София след среща на Борисов и Юнкер с водачите на Западните Балкани - президентите на Босна и Херцеговина Драган Чович, на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич, както и министър председателите на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев

Европейската вероятност за района е един от главните цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В началото на февруари Европейската комисия разгласи новата си тактика за шестте страни от Западните Балкани, която обрисува опция за еврочленство на Черна гора и Сърбия до 2025 година, при изискване че покрият нужните условия, посочени в документа.

Юнкер дефинира седмицата на обиколката си като доста тежка и богата. Открих, че Европейски Съюз е доста мощно зает с европейската вероятност на Западните Балкани, ние сме подготвени да работим в тази тенденция и виждам същото предпочитание и от страна на сътрудниците ни, които имат предпочитание да подхващат нужните промени за присъединение към Европейски Съюз, съобщи той. " Когато започнах мандата си, споделих, че нито една страна от Западните Балкани няма да успее да се причисли до края на мандата на тази Европейска комисия, ноември 2019 година, и това сякаш натъжи сътрудниците ни от района. Трябваше след това да уточня желанията си, а точно да ускоря присъединението, доближаването на тези наши партньорски връзки, да забележим какви ще са статутите на претендент за едните и по кое време ще се реализира присъединението, Това ще стане, в случай че всички условия са изпълнени, вероятно през 2025 година ", изясни Юнкер, само че добави, че на този стадий нито една от тези страни не дава отговор на всички условия , макар че има голям прогрес във всички тях. " Отново акцентирам на потребността да работим дружно и да имаме ефикасна битка, против проведената престъпност, против корупцията. Всички страни, които желаят да се причислят към Европейски Съюз, би трябвало да са завършили двустранните териториални спорове преди да се причислят ".

" В Европейски Съюз следим от близко тази неустойчивост, ние не желаеме такава, ние желаеме да има непоклатимост, която да се реализира в този развой на договаряния за присъединение. На всеки един стадий от моето пътешестване слушах, че в Западните Балкани се приказва доста за Балканите, само че като цяло в Европейски Съюз не се приказва толкоз доста с тези Балкани. Нека да не забравяме, че би трябвало да се опитаме да обхванем комплексността на този район ", сподели Юнкер.

Той уточни, че " Европейски Съюз е един огромен пазар с доста позитивни резултати за стопанската система и също полезности, които не трябва да изчезнат от нашия обсег и скоро тук в София ще има среща на върха на страните от Западните Балкани и Европейски Съюз ". На срещата, която ще се организира през май по думите на Юнкер ще се разисква присъединението, само че също казуса за миграцията. " Също ще би трябвало да обърнем внимание на икономическата обстановка на района, да приказваме за свързаността на района, сред обособените страни, ще би трябвало да се споразумеем за използването на тези 155 правилото, които ръководят икономическата интеграция на района и условностите, по които сме се споразумели на срещата на върха от Триест. Бих желал по време на срещата в София под егидата на Бойко да уточним по какъв начин тъкмо ще работим, тъй че този толкоз значим за Европа район, да усъвършенства своята съгласуваност ", добави Юнкер.

Връщам се в Брюксел уверен още повече, че мястото на Западните Балкани е в Европейски Съюз и съм още по-убеден в това, тъй като тези, които ме слушаха, с които приказвах, са на същото мнение, а точно присъединението не е фантазия, а нещо, което може да се осъществя, сподели още ръководителят на Еврокомисията. По думите му " би трябвало да се съсредоточим не толкоз върху крайните дати, а върху същността на процеса и надлежно това е задължението на района и на Европейски Съюз, да създадем всичко допустимо, тъй че оптимален брой страни да отговорят допустимо най-бързо на критериите ". Той още веднъж акцентира, че не може да има по изискванията за приемане в Европейски Съюз , тъй като това не е нито във интерес на страните от района, нито в полза на Европейски Съюз и на жителите на Западните Балкани.

" По време на срещата в София ще би трябвало да обсъдим и финансирането на подобряването на свързаността в този район... Трябва да сме доста съответни и желая от страните да могат да вземат оптимално бързо решенията, които са свързани с вероятността 2027-2030 година Стартираме избран брой планове, които ще бъдат решени по време на срещата на върха в София, само че не можем да спрем финансирането на 1 януари 2020 година ", добави той.

Бойко Борисов уточни, че с тази обиколка европейските представители на процедура са се убедили какъв брой отвратителна е свързаността сега на Балканите и сподели, че на тези срещи България съставлява и ползите на Румъния и на Гърция. Разчитаме доста на помощта на Европейската комисия, на хибридното финансиране, добави министър председателят.

" Готови сме и сме си сложили амбициозната задача до срещата през май да имаме лот по лот за ж.п. линии, автомагистрали, цифрова инфраструктура, подготвени или надлежно на какъв стадий са планиране, финансиране, с цел да можем в периоди да приказваме на своите нации по кое време дадена права ще стане подготвена ", означи Борисов. Той уточни като значими планове автомагистралата на мира сред Косово – Белград, кулоар, 10, 4 и други. По думите му е доста значимо да се продължи работата сред другите служби и бързата обмяна на информация.

" Сутринта създадохме условия за двустранни, тристранни срещи сред Белград и Прищина, сред Черна гора. Оптимист съм, защото в този момент отиваме на гръцкия Давос на техния стопански конгрес и сме си сложили амбициозната задача районното и икономическото съдействие по тези над 100 точки, с сътрудниците поехме ангажимент пред комисарите и пред Комисията оптимално бързо да бъдат затворени, с цел да имаме още една стъпка в тази посока ", добави Борисов.

Той означи като триумф на България съглашението, реализирано тази нощ, сред Европейския парламент, Съвета и председателството по наличието на директивата за командированите служащи и напредъка по промяната на Дъблинския правилник.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (170)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР