Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за

...
Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Това, което правим на Западните Балкани, цели мир

Това, което вършим на Западните Балкани, цели мир. Но с цел да има мир, би трябвало да имаме мощни въоръжени сили и да кооперираме страните от Западните Балкани към нас. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на неофициалната среща на министрите на защитата от Европейски Съюз в НДК.

Пред министрите и другите участници, които пристигна да поздрави персонално и да приказва пред тях, Борисов уточни, че

България интензивно модернизира въоръжените си сили,

покачва опциите на армията и в идващите години за плановете за нов изтребител, сухопътна техника и кораби има ясни стратегии и благоприятни условия на бюджета да ги покрива.

Къде по-добре да приказваме за мир, в сравнение с пред военните министри, сподели Борисов, който означи значимостта и напъните за мир в района.

Юнкер: Западните Балкани не дават отговор на изискванията за влизане в Европейски Съюз

Захариева: Най-важно е да помогнем на промените в Западните Балкани

Сърбия и Черна гора - най-готови от Западните Балкани в Европейски Съюз

Затова в цялото ни председателство, признателен съм на Европейски Съюз, на Доналд Туск, на госпожа Могерини, на всички сътрудници министър председатели, канцлери и президенти в Европейски Съюз, че сложихме тази тематика на масата, уточни Борисов.

Искам да помоля за вашата поддръжка, тъй като никой по-добре от вас не познава военните рискове, заплахата от война на Балканите, и когато с вашите държавни управления обсъждате тематиката, ви апелирам да не я подценявате, обърна се българския министър председател към участниците в срещата.

Можем да се оправим с всевъзможни провокации

и същински се надявам и в днешния ден и в диалозите ви да стигнете до още по-голямо задълбочаване на нашата обща европейска защита, сподели още министър председателят.

Борисов добави, че за това има големи благоприятни условия, като подсети, че в Европа се създава една от най-хубавите военни техники в областта на сухопътните войски, на бронираните машини, авиацията, ракетите и в случай че нещо може да развива нашия капацитет, да открива работни места, парите да остават в европейската стопанска система, това би било добре за всички.

Министър-председателят подчертава върху успеваемостта на разноските за защита.
 Бойко Борисов и зам.-председателят на Европейска комисия Федерика Могерини Бойко Борисов и зам.-председателят на Европейска комисия Федерика Могерини
Той уточни, че Европейският съюз влага големи старания в тази сфера, само че критерият за обособяване на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита не може да бъде само задоволителен за реализиране на задачите на груповата защита.

Не смятам, че е нужно всяка страна да купува от щанда на кг. Може сътрудниците от НАТО и ПЕСКО да създадат прецизен план за всяка страна какво би било приоритет, за всяка една страна какъв да бъде акцентът, какво да ѝ се даде да създава, сподели Борисов, обръщайки внимание и върху отговорностите във връзка с отбранителната промишленост.

Марешки желае излизане от НАТО, Радев: Това са смешки

Президентът изиска ускорение на модернизацията на армията

Борисов осведоми министрите на защитата за проектите на страната за закупуване на военна техника за потребностите на Българската войска.

Премиерът още веднъж посочи и значимостта на напъните за нормализиране на връзките с Турция.

Много пъти на Европейски съвет съм поставял въпроса - в случай че Турция е толкоз неприемлива и се води толкоз тежка изразителност сред огромните и напреднали в икономическо отношение страни в Европейски Съюз, не споделям, че без право - тъкмо противоположното, постоянно сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция - само че в това време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Така че би трябвало да поставим старания и в политически проект да се възстановяват връзките, уверен е министър председателят Борисов.

По думите му, другояче рисковете в тази част на Европа, Балканите, в това число Гърция и Кипър, стават доста съществени.

Искам да съм уверен, че южния фланг на НАТО е изцяло предпазен, тъй като България се намира тук, съобщи Борисов.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейска комисия Федерика Могерини благодари на премиера за наличието му, като добави, че то демонстрира смисъла, което той отдава на общата работа в региона на защитата.

Това е доста значимо за нас, сподели Могерини, като благодари също за отличното, по думите ѝ, европредседателство на България и за съдействието при подготовката на днешната неофициална среща.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР