Това, което постигнахме като споразумение с БАН, е да бъдат

...
Това, което постигнахме като споразумение с БАН, е да бъдат
Коментари Харесай

БАН получава още 15 млн. лв. от централния бюджет

" Това, което постигнахме като съглашение с Българска академия на науките, е да бъдат предоставени 15 млн.лв по бюджета на Академията от плануваните средства в централния бюджет . Това ще стане с влизането на Закона в действие, след 1 януари на първото съвещание на Министерски съвет. "

Това заяви просветителният министър Красимир Вълчев след среща на премиера Бойко Борисов , финансовия министър Владислав Горанов , вицепремиера Томислав Дончев и ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова с ръководителя на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски и учени.

Парите ще бъдат отделени от плануваните от централния бюджет средства за научни проучвания .

Вълчев съобщи, че е помолил всички министри да предложат действия, които да бъдат предоставени на Българска академия на науките. Работи се и по механизъм за диференциран растеж на стипендиите на докторантите. Целта е нарастването да бъде обвързано с значими секторни задания.

Акад. Юлиан Ревалски благодари на премиера Борисов, че е отделил време да се приказва за проблемите на Българска академия на науките, и съобщи, че всяка бюджетна дотация, включително и тази, ще бъде разпределена на правилото на реализирани резултати и на оценка на научните институции.

" Ние завихме нашата подготвеност да продължим нашата роля в плановата активност и изключително в това, което е гласувано. Наши екипи към този момент работят доста интензивно да предложат на МОН научни стратегии с висока социална значителност, с цел да оправдае упованията на обществото към Българска академия на науките ", съобщи още ръководителят на Българска академия на науките.

Проф. Евелина Славчева, ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките, заяви, че в четвъртък ще свика Общото заседание, на което ще рапортува постигнатото и ще бъде решено митингите на учените да спрат и да бъдат свалени черните флагове от фасадата на Българска академия на науките.

Ще има обособена стратегия за млади учени и постдокторанти следващата година, разгласи още просветителният министър.

Проектите, по който ще се работи в Българска академия на науките, са осведомителни и информационни технологии в науката и образованието и в сигурността, в персоналното здраве, стратегия за нови и типичен сили, реинтеграционни стратегии за българи в чужбина, стратегия за запазване на културното-историческото завещание и други

Проф. Аврамов от Българска академия на науките съобщи, че България е единствената страна в Европа, която няма народен раков проект и считат да предложат подобен, като ще бъде препоръчано да вземат участие всички институти в Академията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР