Това, което постигна протестът е, че прави невъзможно Бойко Борисов

...
Това, което постигна протестът е, че прави невъзможно Бойко Борисов
Коментари Харесай

Социолог: Невъзможно е Борисов отново да е премиер

Това, което реализира митингът е, че прави невероятно Бойко Борисов да бъде министър-председател в идващ кабинет, без значение дали ГЕРБ е първа политическа мощ. Това сподели социологът Евелина Славкова от Изследователски център „ Тренд “ в изявление за БНР. Сега по думите Борисов би трябвало да се стреми към „ олекотяване на рухването “.

Протестът в идващите дни ще позаглъхне, счита Славкова, която означи, че вчерашният митинг и силата му още рано сутринта демонстрират, че протестиращите са решени „ този път да стачкуват много по-ярко “.

Правят усещане провокаторите, оказващи отрицателен резултат върху митинга, най-малкото тъй като обликът на протестиращите на този митинг е по-различен от този на лумпените, уточни социологът в предаването „ Преди всички “.

Според Славкова политическата конспирация добива сериозен мащаб и споровете сред институциите стигат до безспорна неотстъпчивост. Видно е радикализирането от страна на президента. Остротата му доближава нов стадий, в който Румен Радев стартира да наподобява по-скоро на опозиционен водач, в сравнение с президент, акцентира Евелина Славкова.

С прекосяването на площада пешком, сред протестиращите, с цел да стигне до постройката на Народното събрание за откриването на есенната сесия президентът е декларирал предпочитание да покаже на ГЕРБ и на останалите политически партии, че той е индивидът, който може да приказва с протестиращите, счита Славкова.

„ Той прави опит още веднъж първо да покаже на митинга, че го поддържа, и второ - да покаже на политическата класа, че митингът поддържа Румен Радев и той няма проблем физически да слезе при протестиращите. “

Евелина Славкова посочи, че ГЕРБ няма да прави експертно държавно управление, най-малкото тъй като „ би звучало като – Движение за права и свободи споделиха: ГЕРБ, направете експертно държавно управление “.

Движение за права и свободи е съумяло да митологизира въздействието си върху политическия живот, означи още Славкова.
„ Да си напомним кабинета „ Орешарски “, когато 400 дни протестиращи обикаляха в София и най-после Движение за права и свободи в границите на месец смъкна държавното управление. Те този мит са си го построили и ГЕРБ няма по какъв начин да влезе в тази символика, че Движение за права и свободи подрежда какво да се случи. Това би било извънредно рисков ход. “
Относно концепцията за смяна в Конституцията социологът назова доста неприятно „ основаването на усещане в обществото, че в случай че се промени нещо в Конституцията, това е панацея на всички заболявания “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР